Ustoličen Vladika Metodije; Patrijarh Porfirije: Crkva nema namjeru da mijenja bilo koju partiju
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Ustoličen Vladika Metodije; Patrijarh Porfirije: Crkva nema namjeru da mijenja bilo koju partiju

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je danas u manastiru Đurđevi Stupovi. Arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije. Činu ustoličenja episkopa Metodija prisustvovao je premijer Zdravko Krivokapić, kao i brojni poslanici, državni zvaničnici i predsjednici pojedinih opština. Na skupu nijesu poštovane epidemiološke mjere. Nije bilo distance među okupljenima, a malobrojni građani su nosili maske.

Episkop Metodije, se nakon ustoličenja zahvalio Saboru na molitvama i rekao da se predaje Bogu. Pozvao je sve na jedinstvo i mir.

“Svima upućujem poziv na jedinstvo, jer svi smo jedno, djeca božija. Gradimo mir i podižimo krst ljubavi prvo u sebi, jer gradeći mir u sebi istinski ćemo ga graditi i oko sebe”, poručio je Metodije.

Porfirije je kazao da crkva nije tu da bi rješavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu.

“A pogotovo nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je cjelina”, poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumiju šta je crkva.

“Nema crkva ambicije, jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zamijeni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog svijeta, jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno”, poručio je patrijarh SPC, nakon ustoličenja episkopa Metodija.  

Porfirije je kazao da je episkop Metodije duhovno stasavo uz mitropolita Amfilohija, a da se obrazavao i van Crne Gore.

“Crkva nije od ovoga svijeta, ali jeste u ovom svijetu, jer ovaj svijet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Onima kojima crkva smeta htjeli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije ili da je proglase onim što nije, ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi htjeli i crkvu da uvuku u svoje zemaljsko blato”, poručio je Porfirije.

Ustoličenju episkopa Metodija prisustvovao je i državni vrh Crne Gore, kao i mnogobrojni građani, a na skupu su masovno kršene epidemiološke mjere.

Metodije je izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve u maju ove godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.