Kover:  Crna Gora treba da služi kao primjer ostalima u integracionim procesima
Foto: Skupština CG

Kover: Crna Gora treba da služi kao primjer ostalima u integracionim procesima

Mađarski parlament preduzima i preduzimaće konkretne korake koji bi pomogli Crnoj Gori da se približi Evropskoj uniji, jer je proces priključenja Crne Gore naš, koliko i vaš interes, poručio je predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover, koji je razgovarao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, u zgradi mađarskog Parlamenta.

Ističući da Crna Gora i Mađarska ostvaruju sadržajnu bilateralnu saradnju čemu značajan doprinos daje redovan politički dijalog na najvišem i visokom nivou, predsjednik Bečić je izrazio zadovoljstvo zbog prvog zvaničnog susreta sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske.

Kako ističu u saopštenju Skupštine, naglašavajući važnost političke i ekspertske podrške Mađarske, koja od samog početka integracionih i reformskih procesa u kontinuitetu pruža pomoć Crnoj Gori, predsjednik Bečić je zahvalio i ocijenio bitnim zalaganje Mađarske u pravcu isticanja nužnosti učlanjenja naše države u EU.

Predsjednik crnogorskog parlamenta je ocijenio da okosnice spoljnje politike zemlje - usmjerenost ka evroatlantskim integracijama, članstvo u Evropskoj uniji, te jačanje regionalne saradnje, suštinski upućuju na "snažnu želju Crne Gore da bude dio uspješne porodice“, te naglasio da takva spoljnopolitička agenda ima snažnu podršku građana, od čak 80%.

Iz tog razloga, Bečić je naglaso da dodatno ohrabruje i raduje stav Olivera Varheljija, Evropskog komesara za proširenje, koji je tokom izlaganja istakao da mu je cilj da do kraja njegovog mandata makar jedna članica Zapadnog Balkana dovede proces pristupanja Evropskoj uniji doći do faze finalizacije.

Kover je poručio da Crna Gora kao sređena, mala zemlja, bez većih problema unutar države, treba da služi kao primjer ostalima u integracionim procesima.

On je kazao da će se vrlo rado odazvati pozivu predsjednika Bečića da uskoro posjeti Crnu Goru.

Susret dva zvaničnika, bio je i prilika da predsjednik Crnogorskog parlamenta, zahvali na pomoći koju je Mađarska uputila našoj zemlji tokom pandemije korona virusa, najprije zbog donacije 200.000 “Sinopharm“ vakcina, uz naglasak da je upravo pandemija još jednom ukazala na značaj multilateralizma, saradnje, solidarnosti i međusobne podrške u pružanju uspješnog odgovora na globalne prijetnje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.