Crna Gora kopredsjedavala zajedničkim sastankom dvije Platforme na Zapadnom Balkanu

Crna Gora kopredsjedavala zajedničkim sastankom dvije Platforme na Zapadnom Balkanu

Crna Gora je 22. septembra 2021. godine kopredsjedavala zajedničkim sastankom Upravljačke platforme za Zapadni Balkan o obrazovanju i kulturi i Upravljačke platforme za Zapadni Balkan o istraživanju i inovacijama.

U ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, sastankom je kopredsjedavao generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju Goran Drobnjak, Evropsku komisiju - Generalni direktorat za istraživanje i inovacije predstavljala je šefica Sektora za pridruživanje programu Horizont Evropa Ruta Zarnauskaite, dok je u ime Slovenačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije učestvovao Peter Volasko iz Ministarstva prosvjete, nauke i sporta.

Ključne teme sastanka bile su Zajednička Deklaracija o Agendi Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport i predstojeći Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, koji će se održati 6. oktobra 2021. godine na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Popodnevni dio sastanka bio je posvećen inovacionim politikama i pametnoj specijalizaciji u zemljama regiona.

Na početku sastanka, Zarnauskaite je pohvalila uspješno završene pregovore između svih zemalja Zapadnog Balkana i Evropske komisije o pridruživanju novom okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizont Evropa.

Ona se osvrnula i na konferenciju „Mapa puta naučne diplomatije u Jugoistočnoj Evropi: SEEIIST'', koja se održala prošle sedmice u Bernu, na kojoj su učestvovali svi ministri zemalja Zapadnog Balkana nadležni za nauku. Pomenuta konferencija bila je dobra prilika i za bilateralne susrete ministara sa zamjenicom generalnog direktora za istraživanje i inovacije Evropske komisije Signe Ratso, i razmjenu informacija o aktuelnim temama u oblasti nauke, istraživanja i inovacija.

Peter Volasko, u ime Slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU, naglasio je značaj učlanjenja država regiona u Evropsku uniju, ističući da će Slovenija nastaviti da daje punu podršku regionu u tom pravcu.

Pozdravljajući učesnike sastanka, Goran Drobnjak je istakao da ove godine obilježavamo 15 godina od uspostavljanja Platforme o istraživanju i inovacijama za Zapadni Balkan, te da ova činjenica najbolje govori o posvećenosti kako Evropske komisije, tako i zemalja Zapadnog Balkana ovom tijelu, koje djeluje kao centar za razmjenu informacija, zajedničkih ideja i aktivnosti između zemalja Zapadnog Balkana, Evropske komisije, zemalja članica EU i međunarodnih organizacija.

On je iskoristio ovu priliku da iskaže snažnu podršku Crne Gore sprovođenju Agende za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, omladini i sportu, kao i zadovoljstvo što je Crna Gora 6.septembra 2021. godine uspješno završila pregovore o pristupanju novom okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizont Evropa. Naglasio je da je potpisivanje sporazuma o pridruživanju Crne Gore najambicioznijem okvirnom programu za istraživanje i inovacije u Evropi i najvećem transnacionalnom programu takve vrste u svijetu, za našu zemlju izuzetno važno. Osiguranje vrlo aktivnog učešća crnogorskih institucija u Horizont Evropa programu jedan je od postavljenih ciljeva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. U tom kontekstu, a imajući u vidu brojne otvorene pozive, Ministarstvo je od poslednjeg sastanka Platforme organizovalo Info dane i obuke posvećene konkretnim pozivima - navodi se u saopštenju.

„Radujemo se predstojećem Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan i sprovođenju  Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport u narednom periodu“, zaključio je Drobnjak.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan će 6. oktobra ove godine svečano označiti početak aktivnosti na implementaciji Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport. Samit je važan trenutak za ponovnu potvrdu i jačanje zajedničke političke posvećenosti zemalja Zapadnog Balkana evropskim vrijednostima i principima, kao i regionalnoj saradnji i implementaciji reformi koje su potrebne da bi region krenuo naprijed.

Na kraju sastanka, Zarnauskaite je najavila još jedan važan događaj - održavanje Samita Centralnoevropske inicijative, 3. decembra 2021. godine u Podgorici.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.