Bivši predsjednik Vlade Katalonije Karles Pudždemon uhapšen na Sardiniji

Bivši predsjednik Vlade Katalonije Karles Pudždemon uhapšen na Sardiniji

Bivši predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon priveden je juče na Sardiniji, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Španska vlada optužuje ga za pobunu, tvrdeći da je pomogao u organizaciji referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg su španski sudovi ocijenili nezakonitim, piše Radio Slobodna Evropa.

U martu je Evropski parlament oduzeo Pudždemonov imunitet. On je 2019. godine dobio poslanički mandat u Evropskom parlamentu, a time i zaštitu kao član ovog tijela.

Nakon što je 2017. godine poslije referenduma iz straha od hapšenja pobjegao iz Španije, živio je u samonametnutom egzilu u Belgiji.

Iz njegove kancelarije su naveli da je u četvrtak otputovao u Alhero iz Brisela kako bi prisustvovao na međunarodnoj izložbi Adifolk i kako bi se susreo sa regionalnim čelnikom Sardinije i njenim ombudsmanom.

"Kada je došao u zračnu luku Alhero, zaustavila ga je italijanska granična policija. Sjutra [petak] će biti stavljen na raspolaganje sudijama apelacionog suda u Saseru koji je nadležan da odluči da li će ga pustiti ili izručiti", navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije.

Krajem juna španska vlada je pomilovala devet katalonskih separatista koji su osuđeni zbog neuspjelog pokušaja otcjepljenja Katalonije 2017. godine.

Čelnici su zatvoreni nakon što su 2019. proglašeni krivima za pobunu. No, pomilovanje ne uključuje Karlesa Pudždemona i nekoliko drugih visokih zvaničnika koji su bili uključeni u pokušaj otcjepljenja budući da su pobjegli u Belgiju, Škotsku i Švajcarsku, gdje su izbjegli španske zahtjeve za izručenjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.