SDT formiralo predmet protiv Vasilija Laloševića
Vasilije Lalošević

Bivši v.d. direktor Direktorata za sport

SDT formiralo predmet protiv Vasilija Laloševića

"Vasilije Lalošević je kao v.d. direktora Uprave za sport i mlade u vršenju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, te je svojim činjenjem doveo u nezavidan polozaj sport u cijeloj Crnoj Gori", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta(MPNKS).

"„U zdravom tijelu zdrav duh“. Dobro poznata aksioma svakog kome je sport hobi ili profesionalni izazov. Da li je bilo dobrog duha i volje u Upravi za sport i mlade?", pitaju iz MPNKS.

Ističu da kao krovna institucija imaju veoma kratak rok da odgovore na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori.

"Naime, Uprava za sport i mlade je ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori. Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe,  sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom. Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine. Na toj sjednici, trebalo je da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, međutim, zbog brze reakcije MPNKS, odluka je odložena. Za sve ovo vrijeme od sredine avgusta do danas, Lalošević nije ništa preduzimao po ovom pitanju", saopšteno je iz MPNKS.

Dodaju da su u septembru, tačnije 15.septembra, dobili nalog da u roku od 21 danа promijene Zakon o sportu.

MPNKS je u saradnji sa Komisijom za antidoping odmah krenulo u ispunjavanje ovog zadatka i narednih dana će kako ističu imati spreman dokument koji se traži. Komisija već ima spreman veliki broj potrebnih informacija, pa će rok od 21 danа biti dostižan.

"Koliko je WADA rigorozna i ozbiljna agencija u svom djelovanju primjer su i tek završene Olimpijske Igre na kojima Ruskoj federaciji i njihovim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom.

Dalje, protiv g. Laloševića su formirani spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i u odnosu na Odluku o dodjeli sredstava za sprovodjenje programa sportskih organizacija u 2021.godinu. G. Lalošević je suprotno Zakonu o sportu Crne Gore koji je važeći bez saglasnosti i učešća MPNKS donio odluku br. 01-2-105-614/21-1142-4 od 26.08.2021.godine. O postojanju odluke, MPNKS je saznalo sa sajta Uprave za sport i mlade. Zbog sumnje da se radi o nezakonitom poslovanju, MPNKS je angažovalo nezavisnu reviziju dana 01.09.2021.godine. Medjutim, g. Lalošević je kontinuirano izbjegavao da se revizija realizijе i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana. Sada su se stekli uslovi da se nezavisna revizija sprovede i izvještaj ćemo dostaviti SDT-u", navodi se u saopštenju.

Iz resora ministarke Bratić ističu da to nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez učešća MPNKS.

"Ali smo jedan uspjeli da zaustavimo, barem  bi trebalo da Lalošević taj konkurs nije okončao i novac raspodijelio, što ne bi bilo začudjujuće uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa njim. Umjesto da djeluje proaktivno, blagovremeno i u koordinaciji sa rukovodećim kadrom, gospodin Lalošević je kršeći sve zadate rokove i predvidjene sastanke od vitalnog značaja djelovao samostalno, zanemarujući sva propisana pravila i procedure, ušao u zonu krivične odgovornosti, te se oglušio o dobru poslovnu praksu i jačanje timskog duha i odlučivanja nanoseći tako značajnu štetu MPNKS, Upravi za sport, i što je najvažnije svim sportistima u Crnoj Gori. Gospodin Lalošević supstituisao je pravo i nije poštovao jasno razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u sistemu odlučivanja, te je time nanio dodatnu stetu, koja se mora što prije sanirati, kako bi se našim sportskim djelatnicima obezbijedilo ono što im shodno svim važećim, kako domaćim, tako i medjunarodnim pravilima pripada", saopšteno je iz Ministarstva.

To je ističu, samo jedan dio priče, "o ostatku koji pripremaju, javnost i tužilaštvo će biti blagovremeno obaviješteni".

"Shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, po moralu, po razumnom rasuđivanju, v.d. direktora Uprave za sport i mlade morao je što hitnije biti razriješen državne funkcije koju je do sada obavljao.

MPNKS će uraditi sve da  učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da našim sportistima obezbjedimo optimalne uslove za rad i  za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima", saopšteno je iz MPNKS.

U saopštenju ističu da MPNKS nije politička partija, te da kod njih su javni funkcioneri promjenljivi, bez izuzetka.

"Praksa koja izgleda i dalje postoji u pratijskom sistemu, čast izuzecima, da je mjera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se „dira“ u partijsku funkciju ili ne, za MPNKS ne postoji. Mjera rada svakog, bio član partije ili ne, su znanje, profesionalnost, moral.

Narod je birao slobodu i slobodu će i  da dobije, barem dok je prof. dr Vesna Bratić na čelu ovog Ministarstva. Vlada Crne Gore, na čelu sa Premijerom prof. dr Zdravkom Krivokapićem ima jedno pravilo „Nećemo zamjene, hoćemo promjene“, tako će i ostati", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.