Begović: Vrhunska sportska postignuća zamaskirala brojne sistemske nedostatke
Marko Begović, foto: Facebook

Begović: Vrhunska sportska postignuća zamaskirala brojne sistemske nedostatke

"Vrhunska sportska postignuća zamaskirala su brojne sistemske nedostatke", saopštio je Marko Begović novi vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade.

Begović u saopštenju ističe da je već duže vrijeme poslovno angažovan van Crne Gore, te da "svakako prija ukazano povjerenje Vlade Crne Gore, da preuzme rukovođenje Upravom za sport i mlade".

"Razumije se, potpuno sam svjestan svih izazova, ali kao što znate i kao sportista, sportski radnik i predstavnik akademske zajednice, u kontinuitetu sam ukazivao na jedan svojevrsni paradoks – vrhunska sportska postignuća zamaskirala su brojne sistemske nedostatke. Naime, slabost horizontalnog sistema strateškog planiranja, neusaglašenost sa međunarodno obavezujućim normama i standardima savremenog sporta, posljedica su duge politizacije nadležnog državnog organa ali i jednog dijela činilaca sportskog pokreta. Za posljedicu imamo da Crnoj Gori prijeti suspenzija od strane Svjetske antidoping agencije (WADA), zbog činjenice da u dužem vremenskom periodu nije usklađen pravno-politički i institucionalni aranžman sa obavezujućim standardima u oblasti antidopinga. Posljedice eventualne suspenzije bi bitno ograničili nastupe naših sportista ali i organizaciju međunarodnih sportskih manifestacija", ocijenio je Begović.

U ovom momentu, kako kaže Begović,  Crna Gora kaska ne samo za razvijenim sistemima sporta, već i za komšilukom, što predstavlja posebnu štetu, "jer smo zbilja rasadnik talentovanih sportista".

"Takođe, ne smijemo zaboraviti na vaspitno-obrazovnu, zdravstvenu i društvenu funkciju organizovanog sporta, koji mora postati dostupan svima, tj. na školski i rekreativni sport.

S druge strane, izazovi omladinske populacije nijesu u dovoljnom mjeri artikulisani, zato se ne smijemo čuditi što blizu 70% našeg društvenog bogatstva, želi napustiti Crnu Goru u jednom pravcu. Saobrazno navedenom, neophodno je redefinisanje odnosa između Uprave za sport i mlade, sportskog pokreta i organizacija za mlade, sa ciljem uspostavljanja povjerenja u rad i funkcionisanje javnopravnog organa nadležnog za predmetne oblasti", istakao je Begović.

Dodaje da je prihvatio imenovanje jer želi preuzeti dio odgovornosti za društveno-političku zbilju.

"U svom radu rukovodiću se principima demokratičnosti, vladavine prava i javnosti u radu. Građani zaslužuju objektivno stanje, kako o ljudskim resursima, materijalno-finansijskom poslovanju, tako i o stanju u sportskom pokretu, konkretnije uslovima u kojima sportisti i sportski radnici obavljuju djelatnost od javnog interesa", zaključio je Begović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.