Policija Kosova kod Brnjaka pretukla tri Srbina
Ilustracija

Policija Kosova kod Brnjaka pretukla tri Srbina

U blizini prelaza Brnjak na sjeveru Kosova danas je došlo do incidenta u kojem su pretučena trojica Srba, javlja reporter N1 sa mjesta događaja.

„Prvobitno se pojavila informacija da je do incidenta došlo na samom prelazu Brnjak, ali do njega je došlo na putu Brnjak-Zubin Potok, tačnije pored jezera Gazivode. Jedinica kosovske policije pretukla je trojicu Srba. Kako saznajemo, oni su pošli da sjeku drva, onda su skrenuli sa glavnog puta dalje u šumu, gdje su naišli na patrolu, nakon čega je došlo do incidenta. Prvo su pomoć potražili u domu zdravlja u Zubinom Potoku, a sada se nalaze u domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici. Ne zna se tačan razlog, ali kako su ovi Srbi ispričali, oni nisu provocirali policiju, nego je policija pomislila da oni nisu krenuli da sjeku drva, kako su rekli, već na barikadu i zato su prebijeni“, navodi reporter N1.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je navela da su pretučeni Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković.

Kako prenosi KoSSev, Vlašković je iz bolničke sobe medijima rekao da je incident „ničim izazvao, niti smo mi išli na blokade, išli smo da zaradimo neki dinar, ne radiš nigdje“.

Vidna mu je povreda usne duplje, rasječen mu je jezik, i klate mu se prednji zubi. Na odjeljenju je sa njim smješten i T.Z.

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek kaže da obojica imaju teže tjelesne povrede lica i tijela, i da su trenutno u stabilnom stanju, ali da ne može da potvrdi unaprijed tačnost njihovog stanja dok se ne uradi kompletna dijagnostika. Osim tjelesnih povreda, naglasio je da su obojica doživjela i teži psihički stres.

„Pošli smo iz Veljeg Brega u Gornje Varage. Stigli smo do Kopilovića. Oni su bili tu sa borbenim vozilima i mi smo vidjeli njih na oko 50 metara i krenuli da se vratimo kući pošto prolaz nema gore za to selo. Kad’ oni nas pojure, počeše da viču i ja podigoh ruke ovako gore, oni me uvatiše. Dvojica na asfalt me baciše i kad su me to bacili, dvojica su me udarila ovdje čizmom. Izgubio sam vazduh, jedno dva minuta. Gotovo, rekoh i onda kažu meni – ustani, i ja ustanem, šta da radiš. Tu su nas držali jedno pola sata na sred asfalta. Posle su izdvojili njih (dvojicu) malo više, mene su tu bili zbog nekog džipa što je došao, pa je pobjegao. Jurili tada, ali ih nisu uhvatili i onda su mene posle maltretirali da priznam ko je. Ja nisam vidio ko je tu, iz čista mira su nas bili, psovali mi majku i oca, rekli mi, ubićemo te, zaklaćemo te, ja sam samo ćutao i tres’o sam se ovako“, posvjedočio je za medije Dragiša Vlašković.

Petković: Trojica Srba pretučena bez povoda i razloga

Direktor Kancelrije za Kosovo i Metohiju Petar Petković  saopštio da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica, „bez ikakvog povoda i razloga“ pretukli trojicu Srba u blizini administrativnog prelaza Brnjak i zamolio Srbe da, uprkos tome, ostanu mirni i ne nasjedaju na pravokacije. Petković je u saopštenju naveo da Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković nikoga nisu provocirali, već su, kako je istakao, “ postali mete samo zato što su Srbi“, prenijela je Kancelarija.

„Beograd od početka izbijanja krize poziva na uzdržanost i mir, a Srbi sa sjevera Kosova i Metohije, koji samo brane pravo na slobodu, ni jednog trenutka nisu dali nikakav povod za ovakvu primjenu sile“, rekao je on.

Petković je dodao da je „za današnji stravičan incident direktno odgovoran (kosovski premijer) Aljbin Kurti“

Dodao je da je „sada više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rješenje krize (sa registarskim tablicama)“ već ga, kako je ukazao, „zanima da na silu pokušava da osvoji sjever Kosova i Metohije“.

„Zbog toga molim Srbe da ostanu pribrani i mirni, da ne nasjedaju niti odgovaraju na provokacije kojih će sigurno biti“, naveo je Petković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.