Glavni grad brojnim aktivnostima obilježava Evropsku neđelju urbane mobilnosti
Foto: Mediabiro

Glavni grad brojnim aktivnostima obilježava Evropsku neđelju urbane mobilnosti

Glavni grad i ove godine nizom aktivnosti obilježava Evropsku neđelju urbane mobilnosti.

Večeras su na Trgu nezavisnosti tim povodom organizovani sportski i zabavni program, a nakon toga, u Bokeškoj ulici, upriličena je izložba fotografija "Stara Podgorica“, autora Mensuta Krpuljevića.

U 20 časova, na platou između zgrade Skupštine Glavnog grada i Narodne biblioteke "Radosav Ljumović“ građani su imali priliku da pogledaju projekciju filma "Bikes vs Cars“ režisera Frederika Gertena.

Film prikazuje globalnu krizu čiji su simptommi klimatske promjene, ubrzna potrošnja prirodnih resursa i gradovi preplavljeni automobilima..

Autor izložbe "Stara Podgorica“ Mensut Krpuljević rekao je da je ovo sve jedan lijep razlog da se građani prisjete stare Podgorice.

"Ona je zaista bila u trendu onog vremena i pokušavala je da prati savremene tokove života evropskih gradova“, rekao je Krpuljević.

On je podsjetio da se biciklo u Crnoj Gori pojavilo krajem 19 vijeka, a već početkom 20. vijeka na Cetinju se osniva bicklistički klub.

"Biciklo je bilo jako prisutno posebno u periodu prije rata“, kazao je Krpuljević.

Međutim, kako kaže, rat je usporio razvoj mnogo čega u staroj Podgorici.

"Sa izgradnjom novog grada, saobraćajnica, stvaranjem materijalnih mogućnosti biciklo je bilo sastavni dio života u Podgorici“, rekao je Krpuljević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.