DF će u rekonstruisanoj Vladi tražiti da Medojeviću pripadne sektor bezbjednosti, Abazoviću vanjski poslovi
Demokratski front

Konstituenti vlasti pripremaju svoje zahtjeve

DF će u rekonstruisanoj Vladi tražiti da Medojeviću pripadne sektor bezbjednosti, Abazoviću vanjski poslovi

Demokratski front će tokom budućih pregovora o rekonstrukciji Vlade tražiti da predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević bude potpredsjednik Vlade zadužen za koordinaciju svih službi bezbjednosti, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede iz vrha DF-a je saopštilo da će to biti jedan od ključnih zahtjeva najjače pozicione političke grupacije.

"Abazović se nije pokazao na mjestu koordinatora, pogotovo kada je u pitanju zaustavljanje šverca cigareta i borbe protiv organizovanog kriminala, ta funkcija bi trebalo da pripadne Pokretu za promjene, odnosno Nebojši Medojeviću jer nijesmo zadovoljni radom Vlade u toj oblasti", rekao je izvor Pobjede iz vrha DF-a.

Po tom planu DF-a, Abazović bi bio zadužen za spoljne poslove i evropske integracije kao potpredsjednik Vlade. Medojević je početkom juna podnio ostavku na funkciju poslanika i očekuje sigurno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Medojević i lider Nove Andrija Mandić su u utorak veče u odvojenim izjavama napali Abazovića da je ponovo dozvolio šverc cigareta iz Luke Bar optužujući ga za nesposobnost.

"Abazović nije isporučio rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i šverca koje od njega očekuju zapadni partneri, vrijeme je da taj posao preuzmu ozbiljni igrači", rekao je Medojević u izjavi za Pobjedu.

Mandić je na Tviteru napisao da su skladišta u Luci Bar ponovo puna jer, kako je naveo, ide šverc cigareta.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je u utorak veče da pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima, sadržanim u pet principa, od kojih je jedan da on bira ministre, a da Abazović bude prvi potpredsjednik Vlade, što znači da ga i dalje vidi na funkciji koordinatora bezbjednosnog sektora iako ga je bio isključio iz komandnog lanca u dešavanjima na Cetinju.

"Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju", navodi se u Krivokapićevom principu.

Ideja DF-a i Demokrata jeste da se podijeli resor Vesne Bratić na četiri ministarstva – kulture, nauke, sporta i prosvjete, resor Ratka Mitrovića na – saobraćaj, turizam te planiranje prostora i građevinarstvo, kao i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića na dva resora – finansija te rada i socijalnog staranja, čime bi se značajno umanjila moć mladog japija u Vladi.

Usaglašeni prijedlog Demokrata i Demokratskog fronta koji predviđa rekonstrukciju Vlade po modelu da, umjesto 12, ima 18 ministarstava, uz tri potpredsjednička mjesta, po kojem bi svaki imao svoj resor je napravljen po uzoru na prijedlog Zdravka Krivokapića koji je 27. oktobra prošle godine proslijedio svim partijama, saznaje Pobjeda.

Po tom prijedlogu, Krivokapić je strankama parlamentarne većine ponudio vladu sa 18 resora i tri potpredsjednička mjesta.

Koaliciji "Za budućnost Crne Gore“, čiju okosnicu čini DF, ponudio je devet resora i jedno potpredsjedničko mjesto koje se veže uz jedan resor. To su: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave.

Koaliciji "Crno na bijelo“ je tada bilo ponuđeno potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, kao i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja te kulture i informisanja.

Po tadašnjem prijedlogu Krivokapića, koaliciji "Mir je naša nacija“ bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo vanjskih poslova, kao i mjesto potpredsjednika Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.