Gutereš: Podrška građanima i Đukanoviću da se sačuva jedinstvo zemlje
Đukanović i Gutereš, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Gutereš: Podrška građanima i Đukanoviću da se sačuva jedinstvo zemlje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Đukanović je zahvalio na ponovnom susretu, drugom u relativno kratkom vremenu, što potvrđuje kvalitet odnosa Crne Gore i UN.

"Održavanje generalne debate uliva uvjerenje da je multilateralizam živ i da će svijet biti u stanju da odgovori globalnim izazovima, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu prenaglašenost sumnji koje su prema multilateralizmu prevladavale u posljednjih nekoliko godina", ocijenio je Đukanović.

Zahvalio je generalnom sekretaru na podršci koja je u velikoj mjeri doprinosila demokratizaciji Crne Gore i ostvarenju ključnih vanjskopolitičkih rezultata u prethodnim godinama, članstvu u NATO i napretku u pregovaračkom procesu sa EU.

Generalni sekretar Gutereš je izrazio zadovoljstvo novim susretom sa Predsjednikom Crne Gore u sjedištu UN-a u Njujorku.

Upoznat sa izazovima sa kojima se Crna Gora nedavno suočila, iskazao je podršku ličnim naporima Predsjednika Crne Gore i naporima građana, uz najbolje želje da će biti u mogućnosti da se sačuva jedinstvo zemlje.

Potvrdio je odličnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenih nacija, i poželio dalji uspjeh u borbi protiv Covid-19, klimatskih promjena i dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o prilikama u regionu. Izrazili su saglasnost u pogledu važnosti uloge EU na Zapadnom Balkanu i potrebe integracije zemalja regiona. U tom kontekstu prepoznate su prednosti snažne podrške EU proevropskim snagama u cilju demokratizacije i stabilnosti regiona.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.