Prekinut derbi u Mostaru, navijači motkom jurili trenera, sudiji zapalili automobil (Video)

Derbi meč 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Veleža i Borca iz Banjaluke prekinut je zbog upada huligana na teren u Mostaru. Motkom su jurili trenera tima iz Banjaluke, dok su fudbalera udarili u glavu, a sudiji je kasnije zapaljen automobil.

Utakmica je prekinuta pri rezultatu 2:0 za Banjalučane, a pošto su domaći navijači bili nezadovoljni suđenjem, riješili su da uzmu stvar u svoje ruke upadom na teren.

Arbitar je uspio da pobjegne, nakon čega su huligani nasrnuli na gostujuće fudbalere i stručni štab.

Prema pisanju tamošnjih medija, udarac nogom u glavu zadobio je centarfor Borca Jovo Lukić, dok su pristalice Veleža krenule da se motkom obračunaju sa trenerom Nemanjom Miljanovićem.

Posle utakmice se oglasio direktor Borca Dejan Lukendić.

"Šta da kažem? Šteta što je utakmica okončana na ovako neslavan način, mislim da se digla pretjerana negativna energija oko same utakmice. Nije trebalo da dođe do prekida, mislim da je Borac zasluženo vodio, postigli smo gol na vrijeme, iako je Velež imao svoje šanse koje nije iskoristio. Mi smo postigli drugi gol i zasluženo smo pobijedili", rekao je Lukendić i dodao:

"Koliko znam, u kriznoj sobi je delegat u skladu sa propozicijama i pravilima Fudbalskom saveza Bosne i Hercegovine i na predlog policije koja nije mogla da garantuje bezbjednost, donio odluku da utakmica bude registrovana rezultatom 3:0 za goste."

Sudija je uspio da pobjegne sa terena, ali su ga navijači stigli na parkingu i bakljama mu zapalili automobil.

Policija traga za počiniocima

Policija u Bosni i Hercegovini traga za osobama koje su zapalile automobil  sudije nakon utakmice mostarskog Veleža i banjalučkog Borca, prenosi Al Džazira.

U vozilu su bila trojica sudija, a jedan je nakon napada zatražio ljekarsku pomoć. Napadači su automobil presreli u tunelu kod Jablanice, sat prije ponoći. Utakmica u Mostaru prekinuta je u 82. minuti zbog ulaska na teren domaćih navijača nezadovoljnih suđenjem. Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona ističu da su sudije imale policijsku pratnju, ali su ju samoinicijativno napustili kod Jablanice.

Kazne klubu i predsjedniku

FK Velež je kažnjen novčano i oduzimanjem tri boda, a stadion Rođeni je suspendovan u narednih šest utakmica.

Žestoku kaznu izrečena je i predsjednik FK Velež Šemsudin Hasić kojem je zabranjeno obavljanje funkcija u fudbalu u naredne dvije godine.

"FK Velež se kažnjava novčanom kaznom od 10.000 KM i oduzimanjem tri boda. Suspenduje se stadion FK Velež na šest utakmica. Predsjednik FK Velež, Šemsudin Hasić se kažnjava zabranom obavljanja funkcija u nogometu u trajanju od dvije godine", naveli su iz Nogometnog saveza BIH.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.