Inovacije osnovni pokretač održivog privrednog razvoja
Milena Lipovina-Božović

Inovacije osnovni pokretač održivog privrednog razvoja

Državna sekretarka za razvojne ekonomske politike Milena Lipovina-Božović učestvovala je danas na panelu Postizanje prioriteta regionalnog razvoja kroz digitalnu transformaciju na ITU Regionalnom forumu za inovacije Evrope 2021 koji organizuje Međunarodna unija telekomunikacija (ITU) uz podršku Ministarstva informacionog društva i administracije Republike Sjeverne Makedonije.

 “Inovacije su osnovni pokretač održivog privrednog razvoja čija je uloga da rezultate istraživanja pretoči u nove visokokvalitetne usluge i proizvode s ciljem podizanja konkurentnosti na globalnom tržištu i poboljšanja kvaliteta života građana” istakla je Lipovina-Božović na samom početku i dodala da Crna Gora prepoznaje značaj inovacija u ekonomskom razvoju i jačanju konkurentnosti i  da je usmjerila svoje aktivnosti na podsticanje inovacija na svim nivoima - pravnom, strateškom i institucionalnom.

“U prethodnom periodu smo intenzivirali aktivnosti na ovom polju i stvorili pretpostavke za implementaciju podsticajnih mjera za inovacije , a radimo i na uvođenju brojnih drugih novina i reformi" naglasila je Lipovina-Božović.

Govoreći o strateškoj orijentaciji Crne Gore ona je podsjetila na okvir Strategije pametne specijalizacije (S3), koji čini inovativni pristup strateškom planiranju zasnovan na analizi istraživanja, inovativnih i ekonomskih, identifikuje ključne prioritetne oblasti za ulaganje u budućnost.

“Naša strategija S3 identifikuje prioritet Informacione i komunikacione tehnologije kao vertikalni prioritet, ali i kao horizontalni, međusektorski prioritet zbog sinergije sa druga tri prioriteta (Održiva poljoprivreda i lanac vrednosti hrane; Energija i održivo okruženje; i Održivi i zdravstveni turizam)” kazala je Lipovina-Božović dodajući da je Crna Gora prepoznala da jačanje tehnoloških sposobnosti i inovativno preduzetništvo zahtijevaju efikasan, ne-fragmentiran institucionalni  i dobro osmišljen programski okvir, šeme podrške i značajna sredstva.

“Kako bismo uključili sve relevantne aktere inovacija i omogućili njihovo uključivanje u kreiranje inovacione politike i njeno praćenje, formirali smo Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju. Budući da je naš S3 fokusiran na četiri prioriteta, namjera nam je da uspostavimo četiri inovativne radne grupe Savjeta kako bismo osigurali poseban fokus i svakodnevnu posvećenost prioritetne grupe određenom pitanju u okviru prioriteta. Na ovaj način smo takođe osigurali koordinaciju investicionih prioriteta” kazala je državna sekretarka.

Ona je podsjetila da je Vlada osnovala Fond za inovacije koji će na jednom mjestu predstavljati sve relevantne programske linije za podršku inovacijama, što će inovacionoj zajednici olakšati prepoznavanje svih instrumenata koji će biti dostupni i koji će se fokusirati na čitav razvojni ciklus inovacija: od same ideja do njene komercijalizacije i ulaska na tržište.

“Zaista vjerujemo da je ovo pravi smjer u stvaranju sinergije između svih sektora u kreiranju i sprovođenju inovacione politike. To je, istovremeno, dobra osnova za jačanje regionalne saradnje. Fokusiranje inovacionih kapaciteta na posebne prioritete i jasna institucionalna i programska osnova za inovacije otvaraju širok spektar mogućnosti saradnje, posebno sa zemljama koje dijele iste prioritete, gdje možemo iskoristiti naše komparativne prednosti i stvoriti mnogo zajedničkih inicijativa” zaključila je Lipovina-Božović.

Tema ovogodišnjeg Foruma je “Povećanje inovativnih digitalnih ekosistema koji ubrzavaju digitalnu transformaciju ključnih sektora”, a u okviru panela na kojem govorila državna sekretarka diskutovalo se o izgradnji saradnje oko regionalnih prioriteta u oblasti inovacija, preduzetništva i razvoja ekosistema, panelisti su podijelili nove inicijative i mehanizme koji se mogu iskoristiti za ubrzanje transformacije zemalja i pojačavanje rada kreatora promjena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.