Novi rekord na ovogodišnjem prstenovanju ptica na Marezi
ilustracija

Novi rekord na ovogodišnjem prstenovanju ptica na Marezi

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u periodu od 10– 20. septembra organizovao sada već tradicionalnu aktivnost prstenovanja ptica na Edukativnoj stanici Mareza. Tom prilikom je ostvaren novi rekord u broju prstenovanih ptica na ovom području - ukupno 1239 jedinke, saopštila je Nevena Petković stručna saradnica za edukaciju u Centru za zaštitu i proučavanje ptica(CZIP).

Ona je saopštila da je kao i prethodnih godina, i ove godine najviše prstenova sa crnogorskom oznakom ponijela crnoglava grmuša (Sylvia atricapilla), dok su prstenovane još i siva i mala grmuša, kos, seoska lasta, trstenjak, crvendać, siva muharica, svilorepi cvrčić, slavuj i mnoge druge - ukupno 36 različitih vrsta.

"Osim toga, zabilježene su i jedinke koje su označene prstenovima tokom ranijih godina na ovom lokalitetu, što nam govori da je Mareza značajno područje za ptice na njihovom migratornom putu ka Africi, kojem se one rado vraćaju zbog raznovrsnosti staništa i dostupnosti hrane. 

Pored obilježavanja ptica prstenom, prikupljeni su i podaci za svaku jedinku – pol, starost, težina, dužina krila, kondicija – što je od značaja za determinaciju vrsta i procjenu njene spremnosti za nastavak migracije", navela je Petković.

Prstenovanju je prisustvovalo više od 200 ljubitelja prirode, među kojima su najbrojniji bili učenici, osnovnih i srednjih škola, kao i i roditelji sa djecom, gdje je svako dobio priliku da nauči više o metodi prstenovanja, njenom značaju i važnosti očuvanja staništa kao što je Mareza.

Prstenovanje ptica na Marezi organizovano je u sklopu projekta “BioVal – biološka raznolikost“ kojeg  finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.