Predsjednik CG nakon neformalne radne večere lidera Zapadnog Balkana

Đukanović: Ponovno buđenje retrogradnih ideja prijeti stabilnosti Balkana(VIDEO)

"Globalni politički poremećaji doveli su do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na Zapadnom Balkanu, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih", saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon neformalne radne večere lidera Zapadnog Balkana čiji je domaćin bio visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Đukanović je istakao i da mu je zadovoljstvo da se Generalna skupština UN-a nakon jednogodišnje pauze izazvane korona virusom ove godine opet održava manje više u tradicionalnom formatu.

"To ubjedljivo svjedoči da se ukupan život pa i politički polako normalizuje, da će svijet izaći na kraj sa korona virusom i da je multilateralizam živ. Smatram to veoma važnim imajući u vidu prirodu problema sa kojima se danas suočavamo na globalnoj političkoj i društvenoj sceni. To su problemi koji ne mogu biti riješeni nacionalnim formulama, to su problemi koji traže akciju svih i zbog toga je multilateralizam veoma važan, sa svojim središtem upravo u Organizaciji UN-a", saopštio je predsjednik Crne Gore.

LideriZB

Ova Generalna skupština je dodaje on, bila inspiracija visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost i da okupi lidere Zapadnog Balkana i da još jednom porazgovaraju o  problemima, i evropskoj perspektivi.

"Iskoristio sam priliku da upoznam taj sastav sa onim što su najaktuelniji politički i društveni događaji u Crnoj Gori, da podsjetim na napore koje je Crna Gora tokom prethodnih godina i decenija učinila na izgradnji svog građanskog profila, na izgradnji i razvoju multietničke demokratije, i trasiranju i osvajanju značajnih dionica na putu evropske integracije.

Takođe, upoznao sam i sa problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava imajući u vidu da u regionu osjećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja, i da su ti globalni politički poremećaji doveli do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na ZB, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih.

Ukazao sam da to smatram vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svjedoče gubici koje smo imali na prostoru ex Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posledica upravo tadašnjih ideja istovjetnim današnjim idejama. Dakle, ukazao sam da je to nešto što ne prijeti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego prijeti stabilnosti Balkana, samim tim ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao našeg zajedničkog doma", kazao je Đukanović.

Navodi i da mu se čini da su svi sagovornici veoma dobro razumjeli ta upozorenja.

"Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku gospodina Borelja uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi i ZB dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu, i kako bismo ukupno kao Evropa na taj način zatvorili vrata za destruktivne uticaje koji ugrožavaju i evropsko jedinstvo i evropski sistem vrijednosti. Čini mi se da je razgovor bio veoma koristan, upravo zato što je bio veoma otvoren, i gdje smo razgovarali o suštini a ne o nekim manje više marginalnim aspektima te evropske politike na ZB. Čini mi se da je dato jako puno inspirativnih ideja koje bi mogle poslužiti za uspješan samit EU i ZB koji treba da se dogodi 6. oktobra u Ljubljani.

Takođe, očekujem da ćemo i narednih dana u Njujorku imati puno bilateralnih razgovora upravo na ovu temu, i da bi svi ti razgovori mogli doprinijeti jednoj realnijoj i doglednijoj evropskoj perspektivi i Crne Gore i našeg regiona", poručio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.