Njemačka: Ubio radnika pumpe jer ga je opomenuo da stavi masku
ilustracija

Njemačka: Ubio radnika pumpe jer ga je opomenuo da stavi masku

Njemačka javnost je u utorak u šoku nakon što je prodavač na benzinskoj pumpi ubijen zbog toga što je jednu stranku upozorio da mora staviti zaštitnu masku.

„Šokiran sam zbog toga što je neko ubijen samo zato što je htio zaštititi druge“, rekao je socijaldemokratski kandidat za kancelara Olaf Šolc. On je dodao kako se društvo mora žestoko oduprijeti podjelama i mržnji.

U utorak je u javnost dospjela vijest kako je 20-godišnji student, koji je povremeno radio kao prodavač na benzinskoj postaji u Idar-Oberštajnu na zapadu zemlje, u subotu uveče ubijen zato što je kupca upozorio zbog nenošenja zaštitne maske.

U međuvremenu je uhapšen i osumnjičeni 49-godišnjak koji je objasnio kako je „samo htio obraniti svoje pravo“, prenosi 24sata pozivajući se na Hinu.

Kancelarska kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock je objasnila da je ubistvo logičan slijed radikalizacije tzv. Queerdenker (Oni koji razmišljaju drugačije) scene koja odbija mjere borbe protiv širenja zaraze.

„Mene je duboko potresla vijest o mladom čovjeku koji je ubijen samo zato što se držao pravila“, rekla je Baerbock.

Glavni sekretar vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Paul Ziemiak je rekao kako je ubistvo „teško shvatljivo“ i kako ono govori o „nevjerovatnom stepenu  radikalizacije“ dijelova društva koji odbijaju mjere protiv koronavirusa.

Ubicu mjere protiv pandemije 'teško opterećuju'

Prema riječima osumnjičenog, koji je u međuvremenu priznao djelo, na ubistvo su ga podstakle trenutne mjere protiv pandemije koje ga „teško opterećuju“.

Osumnjičeni je nakon prvog upozorenja prodavača da na benzinskoj postaji mora nositi masku otišao kući i vratio se s s maskom koju je međutim na kasi skinuo i nakon ponovnog upozorenja ustrijelio 20-godišnjeg prodavača.

Kako proizlazi iz protokola saslušanja, osumnjičeni je skidanjem maske htio isprovocirati prodavača.

Prema riječima državnog tužilaštva osumnjičeni ne posjeduje dozvolu za oružje i trenutno se ispituje kako je došao do pištolja kojim je počinjeno ubojstvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.