Ministarstvo vanjskih poslova

"Manipulacija MVP-a: Đukanović i lideri opozicije krivi za događaje na Cetinju"

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je 9. septembra brojnim crnogorskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima “non pejper”, dokument o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra u kojem se, između ostalog, ocjenjuje da je crnogorska policija profesionalno reagovala, a da su demonstranti, koji su bili ohrabreni od predsjednika države Mila Đukanovića i poslanika parlamentarne opozicije, inicirali teške incidente – “izazvali požare, napali policiju kamenjem i navodno “molotovljevim koktelom”, a takođe je prijavljena pucnjava”.

Dokument u koji je Pobjeda imala uvid sačinjen je četiri dana poslije dešavanja na Cetinju i u njemu je izrečeno niz netačnih konstatacija: o datumu okupljanja, ulozi aktera iz vlasti i opozicije, ali i više krivotvorenih informacija o ponašanju državnih organa i povodu za intervenciju policije…

Zapanjujuće je da su instrukcije Ministarstva vanjskih poslova upućene našim ambasadama 9. septembra, dan prije nego što je Biro za operativnu koordinaciju kojim predsjedava Dritan Abazović, uopšte formirao Komisiju za analizu djelovanja i rezultata bezbjednosnog sektora tokom dešavanja na Cetinju?!

Prizemni spinovi

Ministarstvo vanjskih poslova je, već na samom početku analize, strancima ponudilo podatak koji do sada niko nije objavio: da su Vlada Crne Gore i Vijeće za nacionalnu bezbjednost bili u – “dvodnevnom zasijedanju”, sa jednim jedinim ciljem: da se izbjegne svaka vrsta “neželjene situacije“ koja bi mogla da dovede do eskalacije nestabilnosti na Cetinju, ali i sa zadatkom da se obezbijedi poštovanje temeljnih ljudskih prava…

Informacija da je Vlada Crne Gore zasijedala dva dana i da je postojala “trajna, dvodnevna“ sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost nije zvanično saopštena, niti takav zapis o tome postoji u arhivi Vlade Crne Gore.

“To je samo djelić propagandnih laži Ministarstva: frapantno je kako MVP manipuliše datumima. U "non pejperu“ se ističe da su "protesti i okupljanja bili najavljeni za 3. i 4. septembar“, te da su – tek kada se pojavio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Cetinju – "demonstranti najavili da im je cilj ostati na svojim položajima i čitavi sljedeći dan – 5. septembar“”, piše Pobjeda.

Brutalna neistina

"Crnogorski zbor“ na Cetinju, neka vrsta poetsko-muzičkog hepeninga, koji je najavila i organizovala Crnogorska pravoslavna crkva, bio je zakazan za 3. i 4. septembar. Prvobitno je za mjesto zbora bio određen Dvorski trg, da bi, nakon što to nije odobreno, manifestacija bila premještena na Studentski trg, na lokaciju gdje se nekada nalazila legendarna "Lokanda“.

Okupljanje, kao građanski protest zbog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija, bilo je najavljeno za 5. septembar i to preko društvenih mreža, nije bilo zvaničnog organizatora. Nekoliko dana ranije, crnogorski predsjednik Đukanović je najavio da će se, ukoliko se mjesto ustoličenja ne izmjesti ili odgodi, pojaviti na Cetinju, "sa građanima, gdje mi je mjesto, jer se tamo brani čast i dostojanstvo“.

Zašto je onda Radulovićevo ministarstvo poseglo za banalnim spinovanjem?

Očigledno je: da bi Crnogorsku pravoslavnu crkvu "okrivili“ da je zvanični organizator "nacionalističkog protesta“ i kod zapadnjaka stvorilo predstavu da nije riječ o vjerskoj organizaciji, već o nekoj radikalnoj, ekstremističkoj grupi. Zato je u priču ubačena i fantazmagorična teza da je – tek kada je crnogorski predsjednik došao na Cetinje – odlučeno da se protest nastavi i 5. septembra.

Brutalna laž je zvanično smišljena u Vladi Crne Gore, ali je, sasvim moguće, bilo spin-savjetnika i na nekim mjestima van Crne Gore. Sa jasnom namjerom da se pred EU i SAD kriminalizuju Đukanović i DPS, ali i sve ostale partije parlamentarne opozicije.

Računanje vremena

To je jedan od ključnih ciljeva "non pejpera“ namijenjenog strancima: da se izvršna vlast pokaže kao "pomiritelj“ i poštovalac vjerskih sloboda iako ograničavaju slobodu vjerujućim Crnogorcima i učestvuju u otimanju crnogorskih sakralnih objekata, a da se crnogorska opozicija, prevashodno Đukanovićev DPS, predstavi kao "raspirivači ekstremizma“ i oni koji guraju Crnu Goru u građanski rat.

“Važno je, takođe, naglasiti da su protestanti bili ohrabreni prisustvom nekoliko članova crnogorskih opozicionih poslanika, kao i sadašnjeg savjetnika predsjednika Crne Gore za sigurnosna pitanja, gospodina Veselina Veljovića, koji je bio bivši načelnik Uprave policije više od osam godina. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović posjetio je Cetinje u septembru. Njegovo prisustvo i izjave dodatno su podgrijali atmosferu i ohrabrili demonstrante”, piše u dokumentu MVP-a.

Za razliku od "nasilno nastrojenih građana i ekstremnih opozicionih lidera“, crnogorska policija je, tvrde iz MVP, bila nedužna žrtva.

To pokušavaju i da dokažu: dok je Cetinje bilo "pod blokadom demonstranata“, policija je, tvrde iz Radulovićevog ministarstva, bila popustljiva i "povučena više od 30 sati“, mirno izbjegavajući ,,izazivanje bilo koje radnje koja bi mogla ugroziti mir, stabilnost i zdravlje naših građana“.

“Kako stupidna – laž! Crnogorska policija je u subotu 4. septembra u ranim jutarnjim satima, već oko šest časova, bila na Dvorskom trgu, iza postavljene ograde. Kada su građani uklonili ogradu, pojavili su se – oko 8 i 30 – specijalci, pripadnici interventne jedinice iz Bijelog Polja i Berana te zauzeli pozicije u policijskom kordonu ispred Dvorca kralja Nikole”, navosi Pobjeda.

U neđelju, oko 5:50 izjutra bačene su prve patrone suzavca na Dvorskom trgu, kasnije i sa drugih lokacija svuda po gradu… Suzavcem je raketirano Cetinje čak i sa brda iznad Manastira!

Nagradno pitanje za Đorđa Radulovića i cjelokupni MVP: ako je policija bila "povučena više od 30 sati“ i "nije preduzimala nikakve radnje“ – ko je onda ispaljivao suzavac, ko je bacao šok bombe i čija je policija ćerala ljude, čak i babe i đedove sa Balšića pazara i po ulicama Cetinja?

A po računanju vremena Ministarstva vanjskih poslova, ispada da je intervencija policije bila – ne u neđelju u cik zore – već u poneđeljak 6. septembra, kada je, po tumačenju MVP, isteklo tih famoznih 30 sati mirovanja crnogorske policije?!

Ova verzija vremenskog slijeda bila bi pretjerana i za slavnog reditelja Kristofera Nolana, čak je i on u svoje naučno-fantastične priče umetao logične postulate putovanja kroz vrijeme.

Laž i priključenija

Dokument Ministarstva vanjskih poslova nije, međutim, naučno-fantastična priča već – gomila propagandnih insinuacija, netačnosti i – laži.

To dokazuje i objašnjenje Ministarstva za policijsku akciju. Po toj verziji, policija je bila suzdržana sve do trenutka kada je "grupa demonstranata predvođena predsjednikovim savjetnikom za bezbjednost g. Veljovićem pokrenula napad“. Veljović je, ističe se, otvoreno pozivao policajce da se pridruže demonstrantima. Nakon kratkog i agresivnog sukoba, kako tvrde, g. Veljović je s grupom demonstranata krenuo na policiju, a ovaj očigledno nezakonit čin izazvao je reakciju policije, zaključuju u MVP.

Osim Veljovića, ne otkriva se identitet grupe demonstranata, iako je incident zabilježen policijskom kamerom i emitovan na televiziji, i ne vidi se organizovani napad grupe koju predvodi Đukanovićev savjetnik za bezbjednost.

Da li se nekom "pametnijem“ od ministra vanjskih poslova učinilo da bi bilo prilično providno onako opsežnu policijsku akciju – dejstvovanje sa više lokacija i bacanje skoro hiljadu (!) patrona suzavca – opravdati napadom jednog ili dva čovjeka na kordon specijalaca – nije poznato. Ali je očito napravljena "redaktura“ u navođenju povoda za akciju policije. Tako su, osim akcije Veljovića, dodati i pravi ratni elementi na koje je policija "morala reagovati“.

“Važno je naglasiti da su demonstranti izazvali požare, napali policiju kamenjem i navodno ,,molotovljevim koktelom“, a takođe je prijavljena i pucnjava”,navode iz Ministarstva.

I opet saopštavaju – neistine. Ako se pod "izazivanjem požara“ misli na paljenje guma – to se zbilo, ali dva kilometra dalje od Dvorskog trga, na Belvederu, tri sata nakon intervencije policije, kada su na barikadi zapaljene gume i kada tamo više uopšte nije bilo demonstranata. Jasno je: to ne može biti povod za policijsku intervenciju koja se zbila tri sata ranije.

Kao što to ne može biti ni priča o famoznom ,,molotovljevom koktelu“. Dokazano je da eksplozivna naprava nije bačena na policiju u zoru 5. septembra, iako se medijskim spinovanjem na Televiziji "Vijesti“ dva puta bezuspješno pokušalo prikazati. Čak je lažnu vijest o "molotovljevom koktelu“ priznao, onako nezgrapno, i premijer Krivokapić, potvrdio vicepremijer Abazović. Uprava policije je, desetak dana kasnije, privela čovjeka koji je pred televizijskim kamerama mahao flašom – koja nije bačena na policiju.

A navodno pucanje na crnogorsku policiju? Još jedan je od pokušaja opravdavanja nečega što se ne može opravdati – nepotrebne, ali i prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava, šok bombi i, prema nalazima ljekara sa Cetinja, čak i gumenih metaka.

“Osvježena istina“

Kratka analiza uratka Ministarstva vanjskih poslova, koji je selektivno (!) poslat crnogorskim ambasadama, pokazuje svu bestidnost propagandne kampanje u koju se uključila važna državna institucija.

U dokumentu MVP-a nema ni riječi o desantnom ustoličenju mitropolita Crkve Srbije, ne postoji ni crtica o upotrebi vojnih helikoptera za civilne potrebe, nema ni naznake prekoračenjima upotrebe sile, o sukobima unutar bezbjednosnog sektora koje su priznali i premijer Krivokapić i vicepremijer Abazović; niti slova o aktivnostima i djelovanju pripadnika srpskih službi bezbjednosti, o bezbjednosno interesantnim osobama koje su uočene u Cetinjskom manastiru…

Prosto: umjesto traganja za istinom, ,,non pejper“ je u stvari propagandni pamflet vlasti prema inostranstvu. Valjda ga zato i nijesu javnosti predočili, niti poslali na sve adrese crnogorskih ambasada.

“U prilogu dostavljamo materijal koji je potrebno diplomatskim putem dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova države prijema i s tim u vezi, obaviti razgovor sa relevantnim sagovornicima u navedenoj instituciji”, saopštava ministar Đorđe Radulović našim diplomatskim predstavnicima.

Uz važno upozorenje: "Zabilješku o obavljenom razgovoru dostaviti Kabinetu MVP najkasnije do 17. septembra 2021. godine“.

Šteta što će zabilješke naših ambasadora, otpravnika poslova vidjeti samo uži krug ljudi u Vladi Crne Gore, pa će reakcije stranaca na ovaj spin ostati tajna za širu javnost. Mora da su i naši zapadni saveznici iznenađeni "kramponskom kreativnošću“ i, posebno, suptilnim iskazom grupe autora iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.