Živković: URA dobija i izvršava naloge iz Srbije, Vlada Crne Gore samo
Miodrag Živković

Živković: URA dobija i izvršava naloge iz Srbije, Vlada Crne Gore samo "lutka na koncu"

Izvjesno je da URA dobija i izvršava naloge predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i svojih mentora iz Vijesti, pa zato nije ni čudno da je povodom kritičnih događaja na Cetinju bila vruća linija između Vučića i lidera GP URA Dritana Abazovića, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Savjeta Građanske inicijative 21. maj Miodrag Živković.

Komentarišući tvrdnje Demokrata da je Abazovićeva stranka radila za račun predsjednika Srbije tokom protesta u prijestonici i organizacije ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, Živković ističe da je svakome normalnom jasno da se svi konci povlače iz Beograda kojem Vlada Crne Gore služi samo kao izvođač radova: "baš kao lutka na koncu“.

On navodi da je hijerarhija vlasti koja "o jadu zabavi Crnu Goru godinu“ veoma jasna – na njenom čelu je predsjednik Srbije, a odmah iza njega je patrijarh Porfirije.

“U komandnoj i kontrolnoj ulozi slijedi Joanikije, a izvršioci njihovih prljavih poslova su smješteni u foteljama Vlade i klupama parlamentarne većine. Direktna sfera uticaja Vučića je preko DF-a, a kontrolu nad Demokratama drže Porfirije i Joanikije”, ocijenio je Živković.

Vulgarni primitivizam

Polemika sa URA-om u kojoj je Bečićeva stranka optužila svoje koalicione partnere da referišu predsjedniku Srbije zaoštrila se nakon što su Demokrate postigle dogovor sa Demokratskim frontom koji je okončao sukobe te dvije partije i najavio rekonstrukciju aktuelne Vlade. Iz Abazovićeve stranke su zaključili da su, planiranim povećanjem broja resornih ministarstava sa 12 na 18 i potpredsjedničkih mjesta sa jednog na tri, njihovim koalicionim partnerima bitne samo fotelje.

Uslijedio je cjelodnevan sukob u kojem su dojučerašnji prijatelji optuživali jedni druge i spočitavali ko je što dobio otkako su zajednički u "oslobođenoj Crnoj Gori“ formirali vlast.

Reakcija URA-e na dogovor DF-a i Demokrata i rat saopštenjima između njih i Bečićeve partije, smatra Živković, najbrutalniji je primjer vulgarnog primitivizma koji je odavno prešao sve granice dobrog ukusa.

“Istine, poluistine, laži i podvale koje su oni uputili jedni drugima su do sada neviđeni primjer beščašća u Crnoj Gori. Ovaj prljavi politički obračun u kojem su dozvoljena i sva nedozvoljena sredstva najubjedljivije govori o moralnom posrnuću i jednih i drugih”, kategoričan je on.

Pa ipak, dodaje Živković, od URA-e očekuje da u krajnjem prihvati dogovor i produži mandat aktuelnoj vlasti.

“Odavno su ovi izdajnici i beskičmenjaci pokazali da dostojanstva nemaju, tako da bi svaki potez osim njihove pokornosti velikosrpskom projektu za mene bi bio veliko iznenađenje”, istakao je, iako bi, kaže, volio da nije u pravu u svojim ocjenama.

“Volio bih da me URA prvi put iznenadi ili barem samo jedan njen poslanik, jer je i to dovoljno da ova vlada padne i da dođemo do tako neophodnih izbora za spas ove zemlje. Uzimajući u obzir što su sve do sada uradili i posebno na koji način su na Cetinju stali uz Crkvu Srbije, a protiv Cetinja i građanske Crne Gore svih vjera i nacija, teško je išta dobro od njih očekivati. Sluge i izdajnici su tu da služe”, ocijenio je Živković.

Podrška sporazumu

Nasuprot Demokratama, Demokratski front na reakciju URE nije reagovao tako oštro, već je jednim blagim i moglo bi se reći, pomirljivim, saopštenjem izrazio nadu da će ih njihov najmanji koalicioni partner podržati i omogućiti im da nastave da vrše vlast u Crnoj Gori. Živković navodi da je takav scenarij najvjerovatniji da se dogodi.

“Od kvislinga i izdajnika je teško bilo što drugo očekivati. Ja nemam dilemu da je Abazović školovan političar i da ima dovoljno pameti sve ovo veoma dobro da shvati, tako da ne prihvatam objašnjenja da ne zna, ne vidi ili nema iskustva. Uvjeren sam da je u pitanju čista izdaja nacionalnih i državnih interesa Crne Gore, samo još ne znamo cijenu i razloge te izdaje”, naglasio je.

Prokomentarisao je i izjavu jednog od lidera DF-a, predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića koji je istakao da će URA ući u pregovore sa Demokratskom partijom socijalista.

“Smišljena provokacija nekoga ko dobro zna kome služi Abazović. Medojevićev pokušaj davanja značaja karakteru Abazovića je za mene potpuna besmilica”, zaključio je Živković.

Lider URA-e nije se direktno izjasnio hoće li se prihvatiti ovakav dogovor svojih koalicionih partnera, ali je naglasio da bi prvo trebalo kompletirati Tužilački savjet. Pomenuo je i da bi rekonstruisana Vlada izgubila sadašnji „ekspertski koncept“, što, kako je naveo, nije kompatibilno sa sporazumom od 9. septembra prošle godine.

"Nesnalaženje“

Iako je URA krajem jula insistirala na brzom izboru članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika podržavajući partijski obojenog kandidata, te spočitavala Demokratama da opstruiraju tu proceduru, najava kompletiranja ovog tijela sporazumom Bečićeve stranke i DF-a naišla je na neodobravanje.

Poslanica URA-e Božena Jelušić istakla je da izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika ne može „ići u paketu sa nakončavanjem ko će biti koji ministar“.

Živković takvo postupanje URA-e vidi kao nesnalaženje.

“Koliko je sve više neozbiljno i komentarisati, najbolje govori činjenica da su nakon ovakve izjave gospođe Jelušić uslijedile salve ličnih i partijskih uvreda između URA-e i Demokrata, a sjutradan su ćutali i jedni i drugi, ližući kao kučići rane od međusobnih ujeda. Njihova zajednička svetosavska trpeza je važnija od svega, pa i od ličnog dostojanstva, naravno”, ocijenio je.

Sukob DF-a i Demokrata okončan uz pomoć zvaničnog Beograda

Sukob Demokrata i DF-a, smatra Živković, saniran je posredovanjem mentora i pokrovitelja iz Beograda.

“Demokrate su najzad skinule svoju građansku masku sa lica, koja ih je očigledno dobro žuljala i formalizovale novi svesrpski savez sa DF-om, koji treba da nastavi satiranje Crne Gore po instrukcijama državnog i crkvenog vrha Srbije”, kazao je Živković.

Takvim velikosrpskim dogovorom, dodaje on, ruši se smiješna apostolsko-ekspertska vlada, koju su do sada značajnim dijelom kontrolisali URA i njihov pokrovitelj Vijesti.

“U pitanju je očigledna preraspodjela moći u korist izvornih kreatora "srpskog sveta“, čija snaga je u vladajućoj koaliciji gotovo 90 odsto”, ocijenio je Živković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.