Vučić: Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine Srba, pozvaćemo KFOR i NATO
Vučić

Skidanjem tablica Priština prekršila dogovore

Vučić: Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine Srba, pozvaćemo KFOR i NATO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom situacije na adiminstrativnim prelazima sa Kosovom da će Srbija pozvati KFOR i NATO da reaguju ukoliko se nastavi "ugrožavanje imovine i života" Srba na Kosovu.

“Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo KFOR i NATO da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite živote Srba na KiM“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Dodao je da Srbija neće dozvoliti da se ponovi „pogrom iz 2004. godine“.

On je naveo da je na sjever Kosova došlo 350 naoružanih pripadnika policije, „mnogo dugih cijevi“ i više od 20 oklopnih vozila.

Vučić je kazao da će sjutra prije sastanka savjeta za nacionalnu bezbjednost imati sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte, na njihov zahtjev.

Najavio je da će sjutra biti riječi o mjerama koje Srbija može da preduzme.

“Nadam se da nećemo biti primorani da sprovodimo svoje mjere, i političke i ekonomske“, rekao je on.

Predsjednik Srbije je pokazao fotografiju za koju je rekao da prikazuje bolničko vozilo sa pacijentima koje je zaustavljeno na jednom od prelaza, a Srbima na Kosovu poručio je da „ne nasijedaju na provokacije Prištine“.

“Molim naše ljude da ne nasijedaju na provokacije. I kad protestuju, da protrestuju mirno i bez incidenata“, rekao je on.

Prije nego što je govorio o situaciji na prelazima, Vučić je nabrajao tačke sporazuma koje su postigli Beograd i Priština, a koje kosovska strana nije ispoštovala, od kojih je glavna osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kazao je i da je „beskrajno sit“ poziva koji su upućeni „objema stranama“, navodeći da jednostrane poteze vuče Priština.

“Pitam te što svaki dan pričaju o dvije strane – šta je Srbija uradila, šta smo zgriješili, koja je to stvar koju smo mi uradili protiv njih (Prištine)“, upitao je Vučić.

Vučić je kazao da je takozvanim “KS” tablicama produžavana pravna snaga, odnosno rok važenja, od 2011. do 2016. godine, pa zatim još jednom od 2016 do 2021.

Na pitanje N1 zašto to pitanje do danas nije riješeno i da li se u pregovorima sa Prištinom razgovaralo o tome da se ponovo produži rok, predsjednik je kazao da je to pitanje pokretano “bezbroj puta”.

“Pokušao sam to lično u nekoliko navrata u Briselu da pokrenem”, rekao je on i dodao da je takođe pokrenuo to pitanje u razgovoru sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Vučić je dodao da se o tom pitanju govori poslednjih šest mjeseci ili godinu dana, i u tehničkom i u glavnom dijalogu.

Kazao je da je Priština dočekala priliku da kaže „mi ne moramo nikoga da pitamo i nećemo da razgovaramo sa Srbima o ovome”.

“Inače, to je tako teško protumačiti, jer je napravljeno tako da mi možemo da protumačimo na svoj način, a oni na svoj. Ali suština je da je to izvučeno iz konteksta Briselskog sporazuma”, rekao je Vučić.

On je kazao da je uvjeren da EU nije podstakla Prištinu da donese odluku o zamjeni srpskih registarskih tablica kosovskim.

Na pitanje da li je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ili neko drugi ohrabrio kosovske vlasti na takav potez, Vučić je rekao da je siguran da ni slovački diplomata ni šef evropske diplomatije Žozep Borelj „ni na koji način nisu uticali na takve odluke, naprotiv“.

„Ne znam šta će (Lajčak i Borelj) javno reći, ali gotovo sam siguran da nisu srećni zbog ovakvih poteza Prištine. Mada će oni vjerovatno reći da nisu srećni zbog ponašanja obje strane“, kazao je Vučić.

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prelaza na Sjeveru Kosova – Jarinju i Brnjaku, javlja KoSSev.

Kako je saopštila kosovska policija, tablice vozila sa oznakama sa sjevera Kosova biće oduzete, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavijestile i srpsku policiju.

Od sjutra građani mogu preuzeti privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila, saopšteno je iz policije Kosova.

Srbi sa sjevera Kosova su blokirali put ka Jarinju, a predsjednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Evropske unije.

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.