Manu Pakjao kandidat za predsjednika Filipina
Manu Pakjao, Foto: BBC

Manu Pakjao kandidat za predsjednika Filipina

Filipinski bokser Manu Pakjao nominovan je kao kandidat filipinske vladajuće stranke za predsjedničke izbore 2022. godine, objavio je njegov bliski saradnik senator Akvilino "Koko" Pimentel III.

Pakjaoa, koji je trenutno senator, nominovali su saveznici njegove PDP - Laban stranke na svojoj nacionalnoj skupštini, nekoliko dana nakon što je druga stranka nominovala aktuelnog predsjednika Rodriga Dutertea.

Pakjao je prihvatio nominaciju, javlja agencija Rojters.

On je prvi bokser koji je postao svjetski prvak u osam različitih bokserskih težinskih kategorija, a u karijeri ima skor od 62 pobjede, sedam poraza i dva remija. Zadnju titulu svjetskog prvaka osvojio je 2019. u velter kategoriji sa 40 godina.

U možda i posljednjoj borbi karijere u avgustu poražen je od Jordenisa Ugasa jednoglasnom sudijskom odlukom (115:113, 116:112, 116:112).

Nosio je filipinsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine iako nije na njima ni nastupao. To je bila ideja tadašnje filipinske predsjednice Glorije Makapagal-Aroho. U maju 2010. godine Pakjao je izabran u Predstavnički dom Filipina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.