Gugl ukinuo pristup listama kandidata koje podržava Navaljni na ruskim izborima
Foto: Reuters

Gugl ukinuo pristup listama kandidata koje podržava Navaljni na ruskim izborima

Američki tehnološki gigant Gugl blokirao je pristup za dvije liste i dva videa gdje se predstavljaju kandidati na parlamentarnim i lokalnim izborima u Rusiji koje je preporučio zatvoreni opozicionar Aleksej Navaljni.

Grupe koje podržavaju Navaljnog optužile su sinoć Gugl da je u Rusiji blokirao dvije liste kandidata na izborima u toj zemlji koji biti završeni danas, objavljene na servisu Gugl Docs.

Jutros su ti dokumenti bili nedostupni, konstatovali su novinari Frans presa u Moskvi.

"Žao nam je, ne možete pristupiti tom elementu jer ne poštuje naše uslove upotrebe“ navedeno je u poruci Gugla.

Na Tviteru tim ruskog opozicionara takođe je objavio dvije veze sa video snimcima blokiranim na Jutjubu, vlasništvu Gugla, u kojima se takođe pominju kandidati koje preporučuje Navaljni.

"Ovaj sadržaj je blokiran na domenu vaše zemlje na zahtjev vladinih struktura“, navedeno je jutros u porukama kojima se blokira pristup tim video snimcima.

Tim Navaljnog juče je saopštio da je od Gugla dobio uputstvo da povuče te dvije liste, posle zahtjeva od ruskog regulatornog tela Roskomnadzor.

Pristalice Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, pokrenuli su aplikaciju "Pametno glasanje“, osmišljenu sa ciljem da biračima ukazuje koji učesnici izbora imaju najveće šanse da poraze kandidate vladajuče Jedinstvene Rusije.

U prošlosti ta taktika je imala određen uspjeh, posebno za vrijeme izbora u Moskvi 2019. godine.

Ali ruske vlasti koje su u junu zabranile organizacije Navaljnog zbog "ekstremizma“ posljednjih mjeseci su se usmjerile na blokiranje svih pristupa takvim uputstvima za glasanje.

Gugl i Epl su već u petak popustili i prihvatili da iz svojih onlajn prodavnica povuku mobilnu aplikaciju "Pametno glasanje“. Pristalice Alekseja Navalljnog tada su optužile dvije kompanije da su "popustile pred ucjenama Kremlja“.

Servis kriptoporuka Telegram, jako popularan u Rusiji, takođe je juče ukinuo automatski softver prema kome bi glasači automatski mogli da dobijaju ova uputstva za glasanje.

Stranka Jedinstvena Rusija, lojalna predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, gotovo izvjesno će ostati dominantna u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta, ali neke projekcije ukazuju da bi mogla da izgubi dvotrećinsku većinu, potrebnu za promjenu Ustava.

Komunisti, koji u parlamentu uglavnom podržavaju inicijative Kremlja, mogli bi da preuzmu određen broj glasova birača razočaranih u Jedinstvenu Rusiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.