Poruka u boci pronađena nakon 37 godina: Prešla put od oko 7.000 kilometara
Ilustracija

Poruka u boci pronađena nakon 37 godina: Prešla put od oko 7.000 kilometara

Staklena boca sa porukom iz 1984. godine, isplivala je na obale Havaja.

Pronašla ju je devetogodišnja djevojčica i to 37 godina nakon što su je srednjoškolci u Japanu bacili u okean kao dio eksperimenta.

Poruku u boci, liji naslov glasi "Istraživanje okeanske struje", napisali su učenici, i bacili u vodu blizu ostrva Mijajima, na zapadu Japana, kao dio školskog projekta o okeanskim strujama.

Poruka je u boci zapečaćena u julu 1984. godine, i u njoj se traži da, onaj ko je pronađe, bocu vrati srednju školu Šoši.

Pronalazač boce, devetogodišnja Ejbi Grejem, bila je u porodičnoj posjeti, i tom prilikom obišla jednu plažu u blizini grada Hajlo na Havajima, kada je otkrila poruku.

Sumirano je da je poruka prešla put od oko 7.000 kilometara.

Škola je u saopštenju za štampu navela da je 1984. godine bacila u vodu 450 boca, i 1985. još 300 u okviru istraživanja okeanskih struja.

Do sada je pronađena i vraćena 51 boca. Međutim, dodali su iz škole, ovo je jedina boca pronađena posle 2002. godine.

Druge boce iz eksperimenta pronađene su u državi Vašington u SAD, u Kanadi, na Filipinima i na Maršalovim ostrvima u centralnom Pacifiku.

Majumi Kanda, bivša učenica škole, koja je bila član naučnog kluba 1984. godine, rekla je da je iznenađena što se boca pojavila nakon toliko vremena. Rekla je da je vijest "oživjela nostalgično sjećanje na srednjoškolske dane".

U školi Šoši naveli su da učenici planiraju da pišu maloj Ejbi kako bi joj zahvalili što im je boca vraćena i da joj uruče prigodan poklon.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.