Pentagon uputio izvinjenje: Napad na Kabul tragična greška

Pentagon uputio izvinjenje: Napad na Kabul tragična greška

Pentagon je priznao da je napad SAD bespilotnom letjelicom u kojem je prošlog mjeseca poginulo više civila u Avganistanu bila greška jer je istraga pokazala da su ubijeni samo civili, a ne ekstremisti Islamske države kako se prvo vjerovalo.

"Napad je bio tragična greška", rekao je general Frenk Mekenzi, šef Centralne komande SAD, na konferenciji za novinare u petak u Pentagonu.
On se izvinio zbog greške i rekao da SAD razmatraju isplatu odštete porodicama žrtava.

SAD su 29. avgusta izvele napad bespilotnom letjelicom na vozilo sa, kako su tada rekli američki zvaničnici, više bombaša samoubica avganistanskog ogranka grupe Islamska država prije nego što su uspjeli da izvrše napad na aerodrom u Kabulu. U napadu je poginulo deset civila, medju kojima sedmoro djece.

Mekenzi je rekao je da je odluka da se napadne automobil bijela tojota korola, donijeta posle osam sati praćenja, u "ozbiljnom uvjerenju" da predstavlja neposrednu prijetnju američkim snagama na aerodromu u Kabulu. Vjerovalo se da je automobil u gepeku nosio eksploziv.

Danima posle napada 29. avgusta, zvaničnici Pentagona tvrdili su da je sproveden korektno, uprkos tome što je ubijeno 10 civila, uključujući sedmoro djece.

Mediji su kasnije izrazili sumnju u tu verziju događaja, izvještavajući da je vozač autobomila godinama radio u jednoj američkoj humanitarnoj organizaciji i navodeći nedostatak dokaza koji bi potvrdili tvrdnju Pentagona da je u vozilu bio eksploziv.

Mekenzi, šef američkih snaga u Afganistanu prije njihovog konačnog povlačenja, izrazio je saučešće porodici i prijateljima ubijenih.

"Sada sam ubijeđen da je čak 10 civila, uključujući sedmoro djece, tragično ubijeno u tom napadu", rekao je on i dodao da se vjeruje da osobe koje su poginule nisu bile članovi Islamske države i nisu predstavljali direktnu prijetnju američkim snagama.

Ministar odbrane Lojd Ostin, u pisanoj izjavi, izvinio se zbog, kako je rekao, "užasne greške".

"Sada znamo da nije bilo veze" između vozača automobila i grupe Islamska država, te da su aktivnosti vozača tog dana bile "potpuno bezopasne",  rekao on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.