Fajzerova treća doza znatno povećava zaštitu kod starijih od 60

Fajzerova treća doza znatno povećava zaštitu kod starijih od 60

Treća, "buster" doza Fajzer/Biotekove vakcine protiv kovida-19 znatno povećava zaštitni efekat kod osoba starijih od 60 godina, pokazalo je novo istraživanje izraelskih naučnika.

Među starijim osobama koje su primile dvije doze vakcine, 10 puta češće se razvila infekcija, a 20 puta više osoba koje su primile obje doze oboljelo je od težeg oblika infekcije u odnosu na one koji su primili i treću, „buster“ dozu, objavili su izraelski naučnici u „New England Journal of Medicine“ (

Svi koji su primilo obje doze vakcine protiv kovida-19 u Izraelu sada imaju mogućnost da dobiju i treću dozu najranije pet mjeseci nakon što su primili drugu dozu.

Uprkos visokoj vakcinisanosti ova država se trenutno bori protiv trećeg talasa koronavirusa.

Izraelski istraživači pretpostavljaju da je to zbog mnogo zaraznijeg delta soja koronavirusa i pada nivoa zaštite koji  vakcina pruža šest mjeseci nakon primanja druge doze. Prema mišljenju naučnika efikasnost vakcina pala je na 50 odsto.

Karsten Vacl, glavni sekretar Njemačkog društva za imunologiju za dpa je rekao da se odranije zna da je nivo antijela oko 10 puta veća nakon treće doze vakcine nego nakon samo dvije.

Ali studija istovremeno upućuje na to da je zaštitni efekat koji pružaju dvije doze vakcine ipak mnogo veći nego kod osoba koje se uopšte nisu vakcinisale protiv kovida-19, prenosi Hina.

Vacl je istakao da u sklopu studije naučnici nisu proučavali mogućnost pojave nuspojava. Ali za sad iz Izraela nema izvještaja o tome da treća doza rezultira značajnijim nuspojavama u odnosu na drugu.

Istovremeno Vacl ističe da ne preporučuje „buster“ dozu za mlađe osobe, već za one starije od 80 godina i za one starije od 60 godina koje već boluju od nekih hroničnih bolesti.

U Njemačkoj se u nekim slučajevima osobama starijim od 80 godina i osobama sa imunodeficijencijom, stanjem ljudskog organizma kod kog je imunološki sistem oslabljen, već nudi i treća „buster“ doza vakcine protiv kovida-19.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.