Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova
Foto: PG Biro

Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković, boravi u zvaničnoj posjeti Budimpešti. Tom prilikom, gradonačelnik je u ime Glavnog grada potpisao “Pakt slobodnih gradova”.

Naime, riječ je o neformalnom savezu progresivnih gradonačelnika, raznih političkih opredjeljenja, osnovanom 2019. godine na inicijativu gradonačelnika četiri prijestonice Višegradske grupe (Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave).

Cilj Pakta je da preraste u globalnu, neformalnu mrežu gradonačelnika, a na tom tragu organizovano je pristupanje novih članova Savezu na marginama budimpeštanskog Foruma i potpisivanje Deklaracije o slobodnim gradovima, kojom su se gradonačelnici potpisnici obavezali da će štititi i promovisati zajedničke vrijednosti slobode, ljudskog dostojanstva, demokratije, jednakosti, vladavine prava, socijalne pravde i multikulturalizma.

 

IMG23ae7aabdb7cceac328e8d9a7d92c3acV

 

Deklaraciju su, uz gradonačelnika Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč.

Tokom konferencije gradonačelnik Vuković se sastao i sa gradonačelnicima Bratislave, Budimpešte i Rijeke.

„Iskreno se radujemo daljoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima i zajedničkom radu u cilju osnaživanja liberalno-demokratskih vrijednosti, te prevazilaženju aktuelnih globalnih problema.", zaključio je Vuković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.