Milošević: Tužiocima predato 12 informacija o mogućim krivičnim djelima u državnim kompanijama  (VIDEO)
Foto: Gov.me

Milošević: Tužiocima predato 12 informacija o mogućim krivičnim djelima u državnim kompanijama (VIDEO)

Odjeljenje za borbu protiv korupcije u Ministarstvu kapitalnih investicija je za osam mjeseci predalo tužiocima 12 informacija o postojanju mogućih krivičnih djela u državnim kompanijama, od kojih se šest odnosila na moguće zloupotrebe u Željezničkim preduzećima, kazao je rukovodilac tog tijela Milorad Milošević.

Kako je saopštio, po tri su predate vezane za kompaniju Montecargo, tri za Željezničku infrastrukturu, po dvije za Barsku plovidbu, Elektroprivredu i jedna za Crnogorsku plovidbu i sumnjivi izvoz oko 2,600 tona rude boksita iz Nikšića.

“Postupamo tako što prikupljamo informacije. Preventivno smo djelovali i zaustavljali tendere vrijedne od 100 hiljada do 120 miliona u čijim smo tenderskim dokumentacijama prepozanli disktimintaorsi postalvjene uslove”, rekao je Milošević na pres konferenciji Ministarstva kapitalnih investicija.

Od 12 informacija njih pet je predato poslanicima crnogorskog parlamenta, a ozbiljnijih interesovanja za pokretanje parlamentarnih istraga nije bilo, dodaje Milošević.

On je kazao da je Odjeljenje uočilo praksu da odlazeće rukovodstvo u pojedinim energetskim kompanijama pravi sumnjive uslove na tenderima koje organizuju.

“Zadužen sam i za kontakt sa Savjetom za brobu protiv korupcije i dostavljeno im je sve što je traženo”, rekao je Milošević.

Najveći gubitak ostvarili Aerodromi, a dobit EPCG

Devet kompanija, koje posliju u okviru Ministarsta kapitalnih investicija, u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je pozitivno sa ostavrenim profitom od 26,4 miliona eura, dok je 11 kompanija poslovalo sa neto gubitkom od 11,6 miliona eura, saopštila je državna sekretara u Ministarstu kapitalnih investicija Ana Tošanić Radunović, koja je navela da je od 20 kompanija devet poslovalo pozitivno.

Najveću dobit za pola godine ostvarila je EPCG i ona iznosi 17,1 milion eura. Slijede Crnogorski elektroprenosni sistem sa 8,6 miliona eura zarade, Monteput sa 238.000 eura, Marina Bar sa 179.000 i Luka Bar sa 94.000 dobitka.

Najveći gubitak, kako je navela Tošanić Radunović, ostvarili su Aerodromi i on iznosi 3,7 milona eura, CEDIS dva miliona, Barska plovidba 1,6 miliona, ToMontenegro 1,4 miliona i Montecargo 1,3 miliona.

Cdm

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.