Turska nema kapacitet za prihvat novog talasa migranata

Turska je trenutno zemlja sa najviše prihvaćenih migranata, uključujući 3,7 miliona Sirijaca

Turska nema kapacitet za prihvat novog talasa migranata

Turska nema kapacitet za prihvat novog mogućeg talasa migranata iz Avganistana, izjavio je predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

On je u telefonskom razgovoru sa njemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom rekao da bi Njemačka i druge zemlje Evropske unije trebalo da pomognu susjedima Avganistana jer "nose breme avganistanske migracije", prenosi RTCG.

Turska je trenutno zemlja sa najviše prihvaćenih migranata, uključujući 3,7 miliona Sirijaca. Vlasti te zemlje zabrinute su zbog mogućeg novog priliva migranata koji bježe iz Avganistana od talibana.

U Turskoj raste netrpeljivost stanovnika prema migrantima jer se država nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, koja je pogoršana tokom epidemije korona virusa, uključujući visoku stopu nezaposlenosti.

"Predsjednik Erdogan je podvukao da Turska nema kapacitet da podnese teret nove migracije", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Erdogan je dodao da niko ne želi da se opet dogodi scenario sličan onom iz 2015. godine kada je više stotina hiljada izbjeglica preko Turske bježalo od rata u Siriji ka zapadnim zemljama.

EU i Turska su 2016. potpisale sporazum prema kojem je Turska dužna da zadrži migrante i spriječi ih da krenu ka zapadnoj Evropi, a za uzvrat turski građani su dobili mogućnost bezviznih putovanja i značajnu finansijsku podršku Unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.