Veber: Merkel imala dvojak odnos prema Đukanoviću
Angela Merkel

Veber: Merkel imala dvojak odnos prema Đukanoviću

Nakon 16 godina na mjestu njemačke kancelarke, Angela Merkel u pozdravnoj turneji oprošta se i od Balkana, gdje je itekako ostavila pečat. Kako za Novu M objašnjava njemački politikolog i ekspert za Balkan Bodo Veber, Merkel i Njemačka pod njenim vođstvom održali su u životu politiku proširenja i perspektivu članstva u Evropskoj uniji, čak i nakon krize kada je među državama članicama EU vladao zamor. I to nije sve...

"Ona je pokrenula razne inicijative u vezi sa neriješenim konfliktima na Balkanu, najznačajniji je taj Kosovo-Srbija. Dalje, ona je pokrenula tu inicijativu oživljavanje regionalne saradnje, tzv. Berlinski proces koji za razliku od desetine drugih inicijativa, zaista imala odličan efekat“, kazao je Veber.

No, prema njegovom mišljenju dugogodišnju vladavinu Angele Merkel prate i neke zamjerke.

"Zadnjih pet, šest godina, sve te pozitivne promjene i inicijative, sve su redom pale u krizu i na sva tri plana ona je ostala poprilično praznih ruku. Jednim dijelom zbog opšte krize u EU (izbjegliče krize, Bregzita...) i sa druge strane, bojim se, djelimično i kao neka vrsta rezultata političkog pristupa i načina vođstva koji je Njemačka bila preduzela", pojasnio je Veber.

A što se tiče naše zemlje, Njemačka je, kaže Veber, imala dvojak odnos prema bivšem režimu...No, oprezni su i kada je posrijedi aktuelni.

"Zbog toga što je bivši režim bio garant prozapadne orijentacije CG, znači bio na neki način naš, a na drugoj strani naravno zbog dubokih demokratskih deficita to je ostao ambivalentan odnos. Tako i sadašnje vrijeme posle promjene režima i Njemačka kao i EU tu traži svoj put zbog šarolikosti koalicije i zbog cjelokupne situacije nestabilne i nejasnoće kuda ide ova koalicija sa svoja tri potpuno različita koaliciona partnera“, naglašava Veber.

Novinari su upitali Vebera zašto se Merkel nikada zvanično nije sastala sa sadašnjim predsjednikom, tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem, već samo na međunarodnim samitima?

"Ja vjerujem upravo zbog tog razloga što je Njemačka i Berlin bio svjestan te ambivalentnosti - što na jednoj strani premijer i predsjednik Đukanović držao CG striktno na prozapadnom kursu, a s druge strane unutrašnji razvoj CG nije išao prozapadnom stranom u smislu jake demokratije i vladavine prava“, pojasnio je Veber.

Izbori u Njemačkoj  26. septembra su možda najotvoreniji i najmanje predvidi u poslednjih deceniju i po, smatra Veber, tako da je vrlo teško procijeniti ko će naslijediti Angelu Merkel.

Svakako, nada se, zaključuje, da će partija Zelenih ući u novu vladu jer će to biti najveća šansa da Njemačka resetuje svoju politiku prema Zapadnom Balkanu jer bez toga nema trajne stabilnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.