Loše fit navike
ilustracija

Loše fit navike

Kupujete proizvode na kojima piše “light”? Ne jedete masno misleći da masti nisu dobre za vas? Možda mislite da radite super stvar za svoje tijelo, ali učinak je suprotan. 7 stvari za koje najvjerojatnije mislite da su loše za figuru, a zapravo su zablude otkriva Cosmo.hr.

1. Preskačete obroke

To se uvijek dvostruko vrati. Pregladnite, a zatim odjednom utrpate u sebe gomilu, najčešće nezdrave, hrane koja se najčešće taloži oko vašeg struka.

2. Postali ste vegetarijanka

Ako ste izbacili meso, izbacili ste i važne izvore proteina koji snažno ubrzavaju vaš metabolizam. Ako ste već odlučili ne jesti meso, svakako se potrudite jesti dovoljno svježeg sira ili ribe, recimo tuna je izvrstan izbor.

 

570d168706584d31b0a33f7d0a0a0a67voceipovrcepreview

 

3. Mislite da je hleb loš

Da, bijeli je jako loš za vaš stomak. Ali, crni je zato super! Postići će da se nivo vašeg inzulina postupno diže i tako će se smanjiti nakupljanje sala oko stomaka.

4. Zaluđeni ste trbušnjacima

Možete raditi sto trbušnjaka dnevno i možda nećete dobiti zategnut stomak o kakvom sanjate. Ali ako uz dvadesetak trbušnjaka 10 minuta radite i neke kardio vježbe, e onda će to biti to.

5. Previše pijete

Alkohol je kalorijska bomba, ali vas neće zasititi. Takođe, prepun je šećera od kojih će vaš inzulin ludovati. Svakom čašicom, zapravo, stvarate neku naslagicu oko struka. No nutricionisti imaju rješenje: čaša crnog vina. Ono sadrži resveratrol koji smanjuje stvaranje masnih naslaga.

 

alkoholizamkodenadrvorobjev1

 

6. Kupujete proizvode na kojima piše “light”

Mislite da svom tijelu činite uslugu birajući niskokalorične ili bezmasne proizvode, ali oni često sadrže vještačke zalađivače koji navodno tjeraju vaše tijelo da skladišti nezdrave masti.

7. Mislite da su masti zlo

Baš naprotiv - maslinovo ulje, avokado ili orašasti plodovi pomoći će da se tope masne naslage.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.