Međunarodni institut će doprinijeti razvoju nauke i jačanju regionalne saradnje
Radulović i Bratić u Bernu

Radulović i ministarka Bratić u Bernu

Međunarodni institut će doprinijeti razvoju nauke i jačanju regionalne saradnje

Crna Gora od početka podržava Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji će donijeti višestruke rezultate Zapadnom Balkanu. Prednjačili smo u zagovaranju ove ideje, kako u političkoj, tako i u diplomatskoj areni, podržavajući i finansijski razvoj projekta– izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Konferenciji „Mapa puta naučne diplomatije u Jugoistočnoj Evropi: SEEIIST koja se održava u Bernu.

Šef crnogorske diplomatije posebno je istakao važnost zajedničkog vlasništva zemalja učesnica nad projektom i investiranja zajedničkih kapaciteta i resursa za njegov dalji razvoj.

Radulović je kazao da ovaj Institut ima dvostruku misiju - da razvija istraživačke i inovacione kapacitete, kao i da osnaži povjerenje među zemljama.

Naglasio je da ćemo koristiti najbolje prakse i učiti od Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) i projekta SESAME - Laki sinhrotron za eksperimentalnu nauku i primjenu na Bliskom istoku, gdje je nauka premostila izazove koji predstavljaju otvorena pitanja za konvencionalnu diplomatiju u najtežim istorijskim trenucima.

Zahvalio je Evropskoj uniji na podršci u razvoju ovog projekta koji će osigurati da SEEIIST bude ugrađen u strukturu evropske istraživačke zajednice. Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da će predstojeći Samit EU-Zapadni Balkan biti važan trenutak za potvrdu i jačanje naše zajedničke političke posvećenosti prelasku iz faze planiranja na realizaciju SEEIIST-a kao centra naučne izvrsnosti.

"U odnosu na tri različita prijedloga modela pravnog okvira, Crna Gora podržava pravnu formu ERIC, koji podrazumijeva da se Institut uspostavlja na teritoriji tri zemlje, čime se omogućava da i u pogledu infrastrukture države dijele vlasništvo", kazala je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Navela je da je Crna Gora već planirala lokaciju za izgradnju dijela ili čitavog Instituta, a koja ispunjava trenutne uslove za lokaciju. Planirano mjesto ima površinu od oko 60.000m2, kompletnu infrastrukturu, nekoliko kilometara je udaljeno od aerodroma i nalazi se na oko 10 km udaljenosti od Kliničkog centra Crne Gore. Imajući u vidu da je Crna Gora ekološka država od 1992. godine, na području od 240 000 m2 koje okružuje predmetnu parcelu, biljke se uzgajaju na ekološki prhvatljiv organski način.

Ministarka Bratić izrazila je uvjerenje da će, ukoliko Crna Gora dobije priliku da implementira projekat na svojoj teritoriji, cijeli region imati višestruke benefite, posebno u periodu intenziviranja napora Crne Gore za napredak na putu ka članstvu u EU.

Tokom posjete Bernu, ministri su se sastali sa zamjenicom generalnog direktora za istraživanje i inovacije u EK Signe Ratso i sa Bernhardom Fabianekom, koordinatorom za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, iz Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije EK. Sagovornici su istakli važnost potpisivanja Inovativne agende za Zapadni Balkan na predstojećem Samitu EU-ZB u okviru slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU. Takođe, izrazili su zadovoljstvo zbog uspješnog završetka pregovora za pristupanje Crne Gore novom programu za nauku i inovacije Horizon Europe. Predstavnici EK posebno su pohvalili snažnu i kontinuiranu političku posvećenost Crne Gore razvoju projekta koji će donijeti benefite za građane čitavog regiona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.