Merkel popularnija od Makrona

Oko 16.000 ispitanika odgovorilo je na pitanje o tome za koga bi glasali na izborima za "predsjednika Evrope"

Merkel popularnija od Makrona

Građani Evropske unije (EU) u većoj mjeri podržavaju njemačku kancelarku Angelu Merkel u odnosu na francuskog predsjednika Emanuela Makrona, pokazalo je u utorak istraživanje koje je provelo Evropsko vijeće za vanjske odnose (ECFR), javlja Anadolija.

Dokument ECFR-a, pod naslovom Izvan merkelizma: Šta Evropljani očekuju od postizborne Njemačke, zasnovan je na anketi provedenoj u 12 zemalja EU-a, uključujući Austriju, Dansku, Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku, Portugal, Španiju, Švedsku, Holandiju, Bugarsku i Mađarsku.

Anketa u kojoj je učestvovalo 16.000 ispitanika, sprovedena je u periodu od kraja maja do početka juna 2021. godine.

Kao odgovor na pitanje "da se održavaju izbori za predsjednika Evrope i da su jedina dva kandidata Emanuel Makron ili Angela Merkel, za koga biste glasali?", više od 40 posto ispitanika dalo je glas Merkel.

-Činjenica da je Merkel toliko popularnija od Makrona ne samo u Holandiji i Španiji već i Portugalu i Danskoj pokazuje koliko ona može biti snaga koja se integrira u različitim dijelovima EU - navodi se u dokumentu.

Također je objavljeno da značajan broj ispitanika "vjeruje Berlinu" kada je u pitanju vođenje Unije, posebno po pitanjima finansija, ekonomije, demokratije i vladavine prava.

Nakon 16 godina na vlasti, kancelarka Angela Merkel krajem ovog mjeseca napušta politiku, a njen konzervativni blok CDU/CSU izabrao je Armina Lascheta, pragmatičnog umjerenog političara, koji će ih voditi na izborima 26. septembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.