Za 24 sata preminule dvije osobe od 56 i 39 godina
ilustracija

Nisu bile vakcinisane

Za 24 sata preminule dvije osobe od 56 i 39 godina

U prethodna 24 sata, od posljedica korona virusa preminule su dvije mlade osobe rođene 1965. i 1982. godine, kazao je epidemiolog KCCG Slavko Savović. On dodaje da su ti podaci alarmantni i zabrinjavajući i da je situacija gora samim tim što te osobe nijesu bile vakcinisane.

Savović je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazao da od početka avgusta Crna Gora bilježi značajan broj i oboljelih i nažalost preminulih od korona virusa.

Prema dostupnim podacima, kako dodaje, od 1. avgusta bilo je preko 18.000 novoinficiranih i preko 170 preminulih.

"KCCG ima kovid dio, tu je danas 116 pacijenata hospitalizovano. 88 njih zahtijeva neki vid kiseoničke potpore. Nažalost 9 osoba je na nekom vidu mehaničke ventilacije bilo da je neinvazivna ili invazivna", kazao je Savović.

Kao zabrinjavajuće ističe to što je 40% hospitalizovanih mlađe od 65 godina a svaki deseti hospitalizovani pacijent je, kaže, trenutno mlađi od 40 godina.

"To je bilo očekivano sa delta talasom da će prije svega mladi da budu oboljeli i ugroženi a to je posljedica manjeg obuhvata vakcinacijom u toj starosnoj dobi", kazao je Savović.

Epidemiolog dodaje da je od 116 hospitalizovanih u KCCG preko 85% nije vakcinisano.

Kada posmatramo podatke od prethodnih mjesec ili dva, kaže Savović, apsolutna većina hospitalizovanih i preminulih nije bila vakcinisana što, kaže, čitavu situaciju čini mnogo tragičnijom jer se velikih broj tih hospitalizacija i smrtnih ishoda mogao prevenirati vakcinacijom.

"Na Intenzivnoj klinici, većina je životno ugroženo. U prethodna 24 sata su se desila 2 smrtna ishoda i to kod mlađih osoba koje su bile 1965. i 1982. godište, to su podaci koji su alarmantni i zabrinjavajući a tragično je što te osobe nijesu bile vakcinisane, samim tim situacija je gora", kazao je Savović,prenosi portal RTCG.

Ipak, jedan dio vakcinisanih osoba su i teško oboljeli ili su i preminuli.

"Imam utisak da se u javnosti stiče loša percepcija šta su vakcine i šta one mogu. Neki misle da su one čudotvorne i da apsolutno štite od bolesti. One su jedna od preventivnih mjera uz higijenu ruku, maske i ostalo, ali je ona najefiksnije sredstvo prevencije. U prosjeku vakcinisani rjeđe obolijevaju od nevakcinisanih i kada obole kraće su bolesni, i ako obole mnogo će kraće biti u bolnici ili da će ih zadesiti smrtan ishod", zaključio je Savović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.