Zeković: UP da prekine sa praksom kršenja ljudskih prava i obustavi masovno pozivanje građana
Zeković

Zeković: UP da prekine sa praksom kršenja ljudskih prava i obustavi masovno pozivanje građana

Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” pozvao je Upravu policije da prekine sa praksom kršenja ljudskih prava i obustavi masovno pozivanje građana Crne Gore zbog nekonkretizovanog prikupljanja obavještenja.

"Nedopustivo je postojanje neprofesionalne policijske prakse da se građani pozivaju u službene prostorije policije zbog prikupljanja obavještenja bez konkretizovanja razloga zbog kojeg se pozivaju. “Zbog prikupljanja obavještenja” samo po sebi nije dovoljno konketno i razumljivo pojašanjenje za pozivanje građana", navodi Zeković.

Pozvao je unutrašnju i građansku kontrolu rada policije, kao i Ombudsmana, da hitno reaguju na okolnosti pozivanja građana koje se ne vrši u skladu sa zakonom.

Posebno je, ističe,  zabrinjavajuće da Uprava policije još uvijek, i pored brojnih preporuka, nema jedinstven poziv koji važi za sve organizacione jedinice policije a koji je zasnovan za pozitivnim propisima i poštovanju ljudskih prava.

Screenshot20210913174344Gallery

"Tako imamo poziv u kojem nije konkretizovan razlog pozivanja, kao i poziv u kojem građanin nije podučen svojim pravima.  Ukoliko se građani pozivaju radi prikupljanja obavještenja po nalogu nadležnog državnog tužioca zbog nanijetih povreda od strane ovlašćenih policijskih službenika, onda u pozivu to treba tako i naznačiti kako bi građanima poziv bio jasan i razumljiv. Pozivanje građana, izvan toga, mogao bi se tumačiti kao pritisak i obeshrabrivanje drugih da prijave neprofesionalnost policije i prekoračenje ovlašććenja", navodi Zeković.

Ukazao je svim građanima koje policija poziva na tzv. informativne razgovore da se upoznaju sa članom 288 Zakona o krivičnom postupku. 

Pozvao je političke partije, nevladine organizacije i druge građanske inicijative da se zajedički uspostavi i koordinira pružanje pravne pomoći i savjeta građanima Crne Gore kojima je to potrebno.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.