Počinje najveće probno testiranje krvi u svijetu na 50 tipova karcinoma
ilustracija

Počinje najveće probno testiranje krvi u svijetu na 50 tipova karcinoma

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) počinje sa realizacijom najvećeg probnog testiranja krvi u svijetu, čiji će rezultati biti korišćeni za otkrivanje više od 50 tipova karcinoma prije pojave simptoma.

Test Galeri, koji je razvila kalifornijska kompanija „Grail Inc.“, biće isproban na 140.000 dobrovoljaca u Engleskoj da bi se ustanovilo u kojoj mjeri je test uspješan u sklopu nasumičnog kontrolisanog ispitivanja.

Testiranje će bito sprovedena na osobama starosti od 50 do 79 godina koje nemaju nikakvih simptoma, pa će im se u naredne tri godine redovno jednom godišnje raditi analize krvi.

Testom Galeri pruočavaće se DNK u krvi da bi se utvrdilo da li dio potiče iz kanceroznih ćelija. DNK kanceroznih ćelija razlikuje se od DNK ćelija koje su zdrave.

NHS se nada da će ovaj krvni test biti naročito koristan u prepoznavanju onih vrsta karcinoma koje je trenutno vrlo teško rano dijagnostikovati i liječiti, a poznato je da ranije postavljanje dijagnoze karcinoma rezultira znatnim povećanjem stope preživljavanja.

Rano otkrivanje, posebno ako se radi o teško izlječivim vrstama karcinoma, poput karcinoma jajnika i pankreasa, može da sačuva mnoge živote.

„Moramo pažljivo da proučimo rezultate testa Galeri da bismo saznali da li može na taj način da dođe do znatnog smanjenja broja karcinoma koji se dijagnostikuju u kasnoj fazi“, rekao je Peter Sasieni, profesor prevencije karcinoma na „King’s College London“ i dodao:

„Test bi mogao potpuno da promijeni postupak ranog otkrivanja karcinoma. Veoma smo uzbuđeni što pokrećemo ovo važno istraživanje“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.