FBI skinuo oznaku tajnosti sa prvog dokumenta o napadima 11. septembra
Ilustracija

FBI skinuo oznaku tajnosti sa prvog dokumenta o napadima 11. septembra

Federalni istražni biro (FBI) objavio je, po nalogu američkog predsjednika Džoa Bajdena, prvi od tajnih dokumenata zasnovanih na njihovim istragama terorističkih napada 11. septembra.

FBI je objavio dokument, iz 2016. godine, s kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti u vezi s logističkom podrškom dvojici saudijskih otmičara u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Dokument, koji detaljno opisuje kontakte otmičara sa njihovim saudijskim partnerima u SAD, uključuje informacije o državljaninu Saudijske Arabije, za kojeg se smatra da je pomogao dvojici otmičara koji su izvršili napade 11. septembra.

U dokumentu u kojem se spominje da je državljanin Saudijske Arabije Omar al-Bajumi, obavještajni agent, učestvovao u pružanju putovanja, smještaja i finansijske pomoći dvojici otmičara.

Prošle nedelje, američki predsjednik Džo Bajden je potpisao izvršnu naredbu kojom zahtijeva objavljivanje dokumenata koji su do danas bili povjerljivi, na osnovu istraga FBI o terorističkim napadima 11. septembra.

U posljednje vrijeme u američkoj javnosti rastu kritike na zbog toga što Bajden nije preduzeo nikakve korake prema žrtvama 11. septembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.