Hrvatska se pridružila Eurozoni, dobila dozvolu da proizvodi eurokovanice
ilustracija

Hrvatska se pridružila Eurozoni, dobila dozvolu da proizvodi eurokovanice

Hrvatska je i zvanično dobila dozvolu da počne proizvodnju eurokovanica. Naime, u Brdu kod Kranja u Sloveniji potpisan je Memorandum o razumijevanju između Hrvatske, Evropske komisije i država članica Eurozone.

"Potpisivanje Memoranduma važan je simbolični, ali i praktični korak na hrvatskom putu prema uvođenju eura. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži Eurozoni jer joj je tu i mjesto. Komisija će nastaviti da podržava Hrvatsku u njenim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterijume", izjavio je Paolo Đentiloni.

Memorandumom o razumijevanju pravno se pokrivaju svi elementi izrade posebnih “hrvatskih” kovanica eura i eurocenti.

Naime, svaka zemlja članica Eurozone ima mogućnost stavljanja nekog nacionalnog motiva na jednu stranu eurokovanica.

Nakon sprovedene javne rasprave, hrvatska Vlada još je objavila da će šahovnica biti podloga na svima, a da će na kovanici od dva eura stajati karta Hrvatske, na kovanici od jednog eura životinja kuna, Nikola Tesla na kovanicama od 50, 20 i 10 centi te glagoljica na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.