Evropska agencija za ljekova razmatra odobrenje još četiri vakcine
Ilustracija

Među predloženim vakcinama se našle ruska i kineska

Evropska agencija za ljekova razmatra odobrenje još četiri vakcine

Evropska agencija za ljekove (EMA) će odlučivati da li još četiri vakcine protiv korona virusa, uključujući kineske i ruske vakcine, treba preporučiti za dobijanje dozvole za upotrebu u Evropi do kraja godine.

Doktor Marko Kavaleri, šef odeljenja za strategiju o vakcinama evropske agencije rekao je da to regulatorno tijelo trenutno razmatra rezultate vakcina koje su proizvele kompanije Kjurvak i Novavaks. Zvaničnici agencije planiraju da razgovaraju o tim preparatima sa obije kompanije "narednih nedelja“.

Ranije ove godine kompanija Kjurvak je prijavila da je njena vakcina efikasna manje od 50 odsto, dok je Novavaks naveo da je njihov preparat efikasan oko 90 odsto.

Novavaks je saopštio da će tražiti odobrenje za upotrebu prvo u zemljama u razvoju i da se neće usmjeriti na EU ili američka tržišta.

Kavaleri je rekao da su razgovori sa kineskim i ruskim proizvođačima vakcina bili "konstruktivni“ ali da je potrebno još podataka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.