Objavljen snimak pucnjave na Belvederu:
Blokada na Belvederu

Objavljen snimak pucnjave na Belvederu: "Povucite ljudstvo, ovdje je više vatrenog oružja..."

Radio i Televizija Crne Gore (RTCG) objavila je audio snimak na kojem se kako navode, čuje komunikacija šefa Centra bezbjednosti Podgorica, Gorana Jokića, koji preko radio veze upozorava pripadnike policije da se čuju rafali na barikadi na Belvederu, tokom protesta na Cetinju 5. septembra, i govori im da pristupe proceduri zaštite u situacijama kada se na njih otvara vatra.

Do ekskluzivnog snimka, RTCG je došla tragom informacije da je na Belvederu došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane građana koji su se protivili ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Na audio - snimku nema podatka o tome kada se pucnjava dogodila, ali prema podacima UP, sve se odigralo petnaestak minuta prije 8 časova u nedjelju ujutro.

Na snimku se prvo čuje nekoliko pucnjeva iz vatrenog oružja, a potom preko policijske veze, glas kako obavještava kolege riječima: "Na našoj poziciji imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procijenimo".

Nakon toga se u razgovor uključuje rukovodilac Operativnog štaba UP Goran Jokić, koji kaže: "povucite prvo ljudstvo", a onda se na snimku razaznaje i neki glas, koji konstatuje "ovo je puška".

Nakon toga se ponovo čuje Jokić, koji pita: "Je li primljeno"?, nakon čega je uslijedio i odgovor - "jeste"!

Na snimku se ponovo, ovaj put na kratko, javlja Jokić i kaže "evidentirajte", a onda se u pozadini ponovo prolamaju pucnji, zbog čega neko od starješina preko motorole konstatuje: "Još traju rafali",prenose Vijesti.

Odmah nakon toga Jokić mirnim tonom naređuje: "Samo zaštiti ljudstvo".

Na snimku UP, ponovo se razaznaje glas starješine koji obavještava kolege: "Cijenimo da se moramo povući", a onda se u na snimku nerazgovjetno čuje: "Ovdje je više vatrenog oružja"... a potom se u razgovor uključuje Jokić, koji naređuje: "Samo zauzmi pozicije i ne kreći nigdje".

S druge strane stiže kratko: "U redu".

Na audio zapisu čuje se pojašnjenje šefa Operativnog štaba koji savjetuje: "U slučaju da pucaju na vas, zaštitite sve. Znate kako ide upotreba oružja". Ponovo se oglašava starješina i kaže kratko: "U redu".

Snimak poslušajte OVDJE.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.