Radulović: Od 55 životno ugroženih pacijenata samo šest vakcinisano
Ljiljana Radulović

"Građani da ne sumnjaju u kapacitet KCCG"

Radulović: Od 55 životno ugroženih pacijenata samo šest vakcinisano

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da 85 odsto hospitalizovanih pacijenata nije vakcinisano, a da je od 55 životno ugroženih, samo šestoro primilo vakcinu. Ona je u Jutarnjem programu TVCG istakla da građani ne treba da dovode u pitanje kapacitete Kliničkog centra jer su oni uvijek u mogućnosti da prime 10-15 odsto više pacijenata.

Tokom prethodne noći hospitalizovano je osam kovid pacijenata, tako da je u KCCG-u trenutno na liječenju 105 pacijenata zaraženih virusom korona.

“Građani ne treba da dovode u pitanje kapacitet Kliničkog centra kada je riječ o zbrinjavanju kovid pacijenata. Uvijek imamo 10-15 odsto mogućnosti da primimo više pacijenata. Na dnevnom nivou odlučujemo koliki će kapaciteti biti posvećeni kovid dijelu bolnice. Svakog jutra zasijeda krizni štab KCCG-a koji se bavi time”, istakla je ona.

Objasnila je da je 85 odsto hospitalizovanih pacijenata nevakcinisano.

“Među 55 životno ugroženih tek je šest vakcinisanih. To pokazuje da tek pet odsto hospitalizovanih koji imaju tešku kliničku sliku predstavlja populaciju vakcinisanih”, objasnila je Radulović.

Istakla je da je na mehaničkoj ventilaciji dvoje pacijenata, a 14 njih je na neinvazivnoj ventilaciji.

“Ovo zvuči kao mali broj, ali nije. Imam osjećaj da građani nijesu i dalje svjesni koliko je teška bolest u pitanju”, istakla je direktorka KCCG-a.

Dodala je da je beba koja je bila zaražena kovidom bez temperature i u dobrom stanju. 

Kazala je da posvećenost hroničnim pacijentima ima za posljedicu veliku opterećenost medicinskog kadra.

Poliklinika neće prestajati s radom, ljekari preopterećeni

Naglasila je da Poliklinika neće prestajati sa radom kakva god bude epidemiološka situacija.

“Definitivno neće biti scenarija od prošle godine. Nastavićemo sa radom punim kapacitetom. Mjesečno opavimo na hiljade pregleda, prethodne sedmice samo 7,5 hiljada i to samo u Poliklinici. Imajmo na umu da isti doktori rade i u kovid režimu”, kazala je ona.

Istakla je da i dalje postoji problem neotkazivanja pregleda.

“Preko 3,5 hiljada pregleda se ne otkaže. Ipak mi pregledamo i veliki broj nezakazanih”, kazala je ona.

U ovom trenutku rade svi skeneri u Kliničkom centru.

“Zbog dotrajalosti opreme dešava se da neki aparat prestane sa radom, ali mi se trudimo da to pacijenti ne osjete”, rekl

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.