Montefarm: Imamo dovoljno ljekova, zalihe zavise od epidemije
Ilustracija

Montefarm: Imamo dovoljno ljekova, zalihe zavise od epidemije

Apoteke dobro snabdjevene ljekovima koje se koriste za liječenje oboljelih od korone, kazali su "Danu" iz ove apotekarske ustanove.

Iz Javne zdravstvene apotekarske ustanove Montefarm "Danu" je saopšteno da je i pored iskustva od godinu i po dana u ovom trenutku nezahvalno i teško precizirati tačan period za koji su obezbijeđene zalihe pomenutih stavki i da to zavisi isključivo od broja oboljelih od kovida-19 u predstojećim mjesecima.

Iz Montefarma ističu da trenutno imaju dovoljno ljekova za inficirane pacijente.

"Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, apoteke Montefarma su dobro snabdjevene svim ljekovima koji se nalaze na pozitivnoj listi FZOCG, a koriste se za liječenje oboljelih od kovida-19. Apotekama se redovno prema ustaljenom redosledu isporučuju ljekovi, a u slučaju trenutnog nedostatka nekog medikamenta oraganizuju se vanredne dostave. Što se tiče sredstava za nabavku ljekova za borbu protiv aktuelne epidemije, ona su obezbijeđena za naredni period i prilagođavaće se budućoj situaciji i potrebama javnog zdravstvenog sistema. Javnost je početkom godine više puta upoznata o načinu poslovanja Montefarma i raspisivanju tendera koji su bili uslovljeni donošenjem godišnjeg budžeta. Nakon što su se stekli uslovi, tenderi su raspisani u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i shodno raspodjeli budžetskih sredstava", ističu iz Montefarma.

Objašnjavaju da su zalihe lične zaštitne opreme kao i dezinfekcionih sredstava potpuno stabilne, zahvaljujući brojnim donacijama, redovnim nabavkama i brižljivo planiranoj raspodjeli svim javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

"Uprkos činjenici da smo u proteklih 18 mjeseci stekli zavidno iskustvo u planiranju količina zaštitne opreme i ljekova za nesmetan i bezbjedan rad naših zdravstvenih radnika, tačan period za koji su obezbijeđene zalihe pomenutih stavki u ovom trenutku je nezahvalno i teško precizirati i zavisi isključivo od broja oboljelih od kovida-19 u predstojećim mjesecima. Montefarm prati situaciju i reagovaće na vrijeme u skladu sa svojim zakonom regulisanim ovlašćenjima", kazali su iz te ustanove.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.