Deset mališana u samoizolaciji, zaražena 22 vaspitača
Ilustracija

U predškolskim ustanovama

Deset mališana u samoizolaciji, zaražena 22 vaspitača

Desetoro djece predškolskog uzrasta nalazi se u samoizolaciji zbog koronavirusa, pri čemu je petoro mališana zaraženo u prva tri dana septembra.

Naime, na sajtu Covid-19 i obrazovanje gdje su posljednje ažurirani podaci za period od 1. do 3. septembra, navodi se da je od ukupno 21.300 djece predškolskog uzrasta ukupno 10 inficiranih koronavirusom, koliko njih se i nalazi u samoizolaciji.

Najviše ih je u Podgorici i Budvi po troje, te po jedan mališan iz Danilovgrada, Herceg Novog, Pljevalja i Bijelog Polja. Kada je riječ o vaspitačima, registrovano je 17 novooboljelih, pri čemu je ukupno zaraženih 22. U samoizolaciji se trenutno nalazi 31 vaspitač i to 13 iz Podgorice, četiri iz Nikšića, po tri iz Ulcinja i Pljevalja i po dva iz Budve, Herceg Novog i Bijelog Polja.

U Beranama je juče na 14 dana zatvoren vrtić “Radmila Nedić” zbog jednog pozitivnog djeteta i dvoje zaposlenih. U jedinom vrtiću u toj opštini dnevno boravi oko 300 djece. Ipak, uprkos tome što je u prvoj sedmici nove školske godine registrovano više od 200 učenika i 50 prosvjetara zaraženih korona virusom, prvi čovjek Instituta za javno zdravlje Igor Galić kaže da situacija nije alarmantna. Ističe da se rast broja zaraženih među djecom ne može predvidjeti, ali da će situaciju pratiti iz dana u dan.

"Taj podatak nije alarmantan uzimajuću u obzir činjenicu da u Crnoj Gori osnovnu i srednju školu pohađa blizu 96.000 učenika i oko 9.500 prosvjetnih radnika, što znači da je 0,2 procenta učenikainficirano, od toga 0,4 dodatno u izolaciji", kazao je Galić.

I dok zdravstvene vlasti još ne saopštavaju kakve će biti nove mjere koje bi trebalo da važe od 10. septembra, iz Sindikata prosvjete su Dnevnim novinama već nakon prvog dana škole saopštili da je povratak na online nastavu sasvim izvjestan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.