Raščanin: Vlast pričom o popisu još jednom pokazuje nacionalistički karakter
Ivana Raščanin, Foto: Socijaldemokrate

Raščanin: Vlast pričom o popisu još jednom pokazuje nacionalistički karakter

Pozivamo svu stručnu i laičku javnost da se oglasi i ne dozvoli zloupotrebu popisa u političke svrhe i nove podjele. Da je nova većina baš to namjerila, svjedoči najnovije istupanje predstavnika NVO Dragana Koprivice iz Savjeta statističkog sistema, i to zato što su od njega tražili da se o nacrtu Zakona o popisu izjasni u roku od 24 sata! To je saopštila Ivana Radičević-Raščanin, predsjednica foruma žena SD.

"Po već oprobanoj matrici dakle, poput one o Zakonu o tužilaštvu, vlast će silu na sramotu, u uslovima pandemije i više stotina oboljelih dnevno, te potpuno tehnički nepripremljena, da pokuša da sprovede "popis", koji nju ni najmanje ne interesuje, ako izuzmemo etničku/nacionalnu pripadnost", saopšptila je Radičević Raščanin.

Kako navodi ogroman državni posao i resursi arčiće se zarad sumanutog političkog cilja.

Da je kako poručuje popis nemoguće sprovesti ove godine zbog tehničke nepripremljenosti, govore i sami vicepremijer Abazović i premijer Krivokapić, koji su jasno rekli da popisa gotovo izvjesno sada ne može biti.

"No, izgleda da njih dvojicu ili malo ko šta pita, ili ih može "pritisnuti" kako kome volja. Dodatno, popis je posebno rizičan i zbog epidemiološke situacije, zbog čega je i odložen u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, dok je u nekim zapadnim zemljama sproveden elektronski", pojasnila je Radičević Raščanin.

"Kad svemu ovome dodamo činjenicu da većina zemalja EU ni nema pitanje o nacionalnosti u popisu, sasvim je jasno da još jednom vlast pokazuje: svoj nacionalistički karakter koji koristi građane za svoje interese, dijeli i satire ovo društvo, te, posljedično, nemaju svijesti o bilo čemu do onome što cijene, u ovom slučaju pogrešno, svojim političkim interesom", zaključila je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.