Pokrenut postupak protiv FK Jedinstvo: Huligani zloupotrijebili fudbal da pošalju poruke mržnje
Sa utakmice, Foto:Facebook

Ekstremizam prilikom gostovanja FK Cetinje, policija nije reagovala

Pokrenut postupak protiv FK Jedinstvo: Huligani zloupotrijebili fudbal da pošalju poruke mržnje

Utakmica Druge Crnogorske fudbalske lige između Jedinstva i Cetinja u Bijelom Polju prekinuta je u nedelju tokom prvog poluvremena kada je grupa ekstremista počela da širi trobojke, zastave Kraljevine Crne Gore i da vrijeđa gostujući tim, igrače i stručni štab. Tako se politika, pored toga što je preuzela temu Crkve i vjere, preselila i na sportske događaje. Uvrede koje su se čule i incidenti od nedelje, ne priliče Bijelom Polju i pokazuju da oni koji ih iniciraju ne misle dobro ni tom gradu ni njegovim građanima.

Prekid je nastao pošto su službena lica tražila da zastave budu uklonjene sa tribina. Prema riječima lica koji su prisustvovali utakmici, sa tog dijela tribina upućivane su i uvrede prema gostujućoj ekipi.  Gosti su nazivani ustašama uz najprizemnije psovke.

Kako su iste večeri prenijeli mediji a u ponedeljak potvrdili iz bjelopoljskog kluba, riječ je o grupi gledalaca koji nijesu dio organizovane navijačke grupe domaćeg kluba.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se grupa mladića sa zastavama.

Bjelopoljski klub se dan nakon meča oglasio saopštenjem u kojem su iskazali žaljenje zbog nemilih događaja koji su zasjenili samu utakmicu.

Predsjednik kluba, Nermin Bećirović je, kako nam je kazao, u nekoliko navrata razgovarao sa grupom mladića, nakon čega su se se oni udaljili sa tribina. Bećirović naglašava da je dobro što su spriječeni veći incidenti koje bi izazvali gore posledice i po klub. Ističe da su pored obezbjeđenja kluba tražili asistenciju policajaca kojih je sinoć bilo oko 30 na stadionu u Nikoljcu.

"Grupa momaka koji ne pripadaju navijačima kluba niti u bilo kojem svojstu pripadaju FK JEDINSTVU, uspjeli su da istaknu zastave koje nisu zvanične državne zastave a što je propozicijama FSCG strogo zabranjeno i zbog čega je delegat nekoliko puta prekidao utakmicu uz obavještenje da će se ona i trajno prekinuti ukoliko se ne uklone pomenute zastave.Pri tome je pomenuta grupa i vrijeđala čelnike FK CETINJE a sve u duhu aktuelnih dešavanja na Cetinju i atmosfere koja se prenijela na čitavu CG. Fudbalski klub JEDINSTVO se javno ograđuje od ovih nemilih događaja i neprikladnih i nekorektnih skandiranja pomenute grupe momaka, javno se izvinjavamo upravi, stručnom štabu i igračima FK CETINJE i žalimo što su morali da dožive ovakve neprijatnosti, uz napomenu da su svjedoci da smo preuzeli sve Zakonom propisane potrebne mjere da budu apsolutno zaštićeni i da se osjećaju kako dolikuje jednoj gostujućoj ekipi", kazali su iz FK Jedinstvo.

becirovic

Bećirović

Postojale su indicije da će do ovakvih incidenata doći te su, kažu, zbog toga tražili asistenciju policije.

"Kada smo na društvenim mrežama naslutili da je ovakav neki sličan scenario moguć, dodatno smo obavijestili načelnika CB Bijelo Polje Radovana Tončića koji nam je izašao u susret i poslao službenike policije kao podršku našem licenciranom obezbjeđenju, na čemu mu se ovom prilikom zahvaljujemo", naveli su.

Disciplinski postupak protiv Jedinstva

Kako kažu, uspjeli su da, smirenom reakcijom i korektnim odnosom "uz veliki rizik od eventualnih posljedica ubijede momke da ipak sklone zastave i na kraju napuste tribinu, što su oni na kraju ipak ispoštovali".

Time su, kako kažu,  spriječene veće posljedice kao konačni prekid utakmice čime bi bjelopoljski klub bio oštro kažnjen pa čak i gubitkom bodova.

Komisija za takmičenje je odlučila da podnese prijavu protiv Jedinstva zbog slabe organizacije i nereda na meču nakon čega je Disciplinska komisija odlučila da utvrdi odgovornost.

"Shodno članu 134 Disciplinskog pravilnika FSCG, pokreće se disciplinski postupak protiv FK ,,Jedinstvo“ zbog slabe organizacije i nereda na utakmici 4. kola Druge lige Crne Gore, odigrane između FK „Jedinstvo“ – FK „Cetinje“, čime bi počinio prekršaj iz člana 74 stav 1 Disciplinskog pravilnika FSCG", objavio je juče Savez.

Za ovakva i slična krivična djela i  prekršaje predviđene visoke novčane i zatvorske kazne

Kako su nam potvrdili navijači te i igrači, policija nije intervenisala povodom ovih incidenata iako je, shodno zakonu,  njihova službena dužnost  bila procesuiranje u vidu krivičnih prijava ili makar prijavljivanje prekršaja jer je napravljeno niz krivičnih djela i remećenja javnog reda i mira.

To postavlja pitanje odgovornosti službenika policije koji su bili na licu mjesta.

Krivični zakonik tretira kao krivično djelo kada "službeno ili odgovorno lice prilikom organizovanja sportske priredbe ili javnog skupa ne preduzme mjere obezbjeđenja kako bi se onemogućio ili spriječio neredusljed toga budu ugroženi život ili tijelo većeg broja ljudi ili imovina čija vrijednost prelazi iznos od dvadeset hiljada eura, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom".

A tog dana su, kako se da zaključiti, počinjena krivična djela povreda ugleda naroda, nasilničko ponašanje, rasna i druga diskriminacija te prekršaji drsko ponašanje, vrijeđanje za koje su predviđene novčane kazne i do 10.000 eura ili zatvorske kazne...

Apel sugrađanima na smirivanje tenzija, političari osuđuju zloupotrebu sporta - "Zaustaviti klizanje društva u desno!"

Nesankcionisanje ovakvih i sličnih nedobronamjernih i otrovnih praksi od strane pojedinaca šalje poruku da je su isti poželjni i dozvoljeni. Činjenica je, da svaki ovakav ispad ide isključivo na štetu građana i Bijelog Polja i Crne Gore i ne doprinosi smirivanju tenzija i uzajamnom poštovanju, uvažavanju pripadnika druge nacije, vjere... Dodatno poražavajuće je što se takve situacije dešavaju u gradu prepoznatom po toleranciji i suživotu.

Iz FK Jedinstvo apelovali su na sve sugrađane, da zajednički doprinesu da se bespotrebno ne dižu tenzije u Bijelom Polju koje je oduvijek prepoznato po odličnim međuljudskim i komšijskim odnosima i da ne nasijedaju na eventualne provokacije bilo koje vrste.

"Pogotovo sport i sportska dešavanja treba da budu izvan takvih dešavanja i da podstiču na jedinstvo, zajednišvo, fer play i da promoviše zdrave stilove života. Na kraju rezultat, koji je nažalost bio u drugom planu, bio je 0:0 iako smo tokom čitave utakmice imali totalni posjed lopte i bili bolji...ali su pomenuti nemili događaji doprinijeli da se to i na igru odrazi...", zaključili su iz Jedinstva.

Meč u Bijelom Polju okončan je rezultatom 0:0.

Redakcija Kodexa je ovim povodom komentar zatražila i od lokalnih odbora političkih partija. 

Lider bjelopoljskog SDPa Adnan Striković ocijenio je da dešavanja na toj fudbalskoj utakmici ne zaslužuju komentar ozbiljnih ljudi.

"Oni koji neprestano optužuju druge zbog prisustva politike u sportu, upravo su preselili političku borbu na fudbalski stadion. Nadam se da se to više nikada neće desiti ni na jednom terenu u Crnoj Gori. Ono na šta je UEFA najviše osjetljiva je zloupotreba sporta u političke svrhe, i ako se to bude dešavalo i klubovi i FSCG će imati ozbiljne konsekvence. To ne bi trebalo da je u interesu bilo kog", kazao je Striković za Kodex.

Da je politika u sportu saglasan  je i njegov kolega ljekar, predsjednik OO Ujedinjene Crne Gore Nikola Raosavljević.

Napominje da je politizacija sporta odavno postala mjera političkog djelovanja.

"Ujedinjena Crna Gora se od osnivanja zalaze za depolitizaciju sportskih događaja,a nadamo se da ćemo i detronizacijom aktuelne lokalne bjelopoljske vlasti na predstojećim izborima i to uspjeti.", kaže Raosavljević.

Za razliku od Raosavljevića, u bjelopoljskom odboru Bošnjačke stranke odgovornost za ovakva dešavanja vide u aktelnoj vlasti na državnom nivou i njenom djelovanju koja, kažu, podstiče velikosrpski nacionalizam i Bošnjake podsjeća na tragične događaje.

"Kolorit, folklor i pjesme koje su pratile "navijenja" grupe navijača na utakmici FK Jedinstvo i FK Cetinje u Bijelom Polju Bošnjake ovih krajeva i Bošnjake uopšte podsjeća na ne tako davna izuzetno traumatična iskustva sa velikisrpskim nacionalizmom koji je manifestovan upravo na ovaj način. U tom smislu ja, mi u Bošnjačkoj stranci i bošnjački narod izuzetno smo zabrinuti pravcem u kojem ide naša država Crna Gora i njeno društvo i smatramo da je na sceni reinkarnacija velikosrpskog nacionalizma devedesetih koja je, na žalost, podsticana od Vlade Crne Gore i njenih članova kao i od političkih partija vladajuće većine i njihovih funkcionera", kazali su iz BSa za Kodex.

 Grupa navijača koja je u nedjelju u Bijelom Polju izazvala incident ima, kako su naveli,  jasnu i javnu političku pripadnost DF-u te je jasno, da je nacionalizam o kojem govore izraz politike tog političkog saveza.

"Sve to u suprotnosti je sa politikom pomirenja za koju se, navodno, zalaže Vlada Crne Gore. U tom smislu smatramo da je neophodna hitna promjena političkog narativa u Crnoj Gori kako bi se zaustavilo klizanje društva u desno. Vjerujem da je stvar zaista dostigla jedan dramatičan nivo napetosti koja mora biti smanjena u interesu svakog građanina Crne Gore", zaključuju.

Ismar Ćorović iz Socijaldmokrata je pozvao aktere nemilih događaja da smire tenzije, a lokalne portale da ne izazivaju tenziju u gradu.

"Mnogo puta u prošlosti smo prolazili kroz slične situacije i u većini slučajeva smo sačuvali mir i skladan život u gradu. Trenutna tenzija zbog aktuelnih dešavanja u društvu će proći, a mi ćemo i dalje biti upućeni na život jedni sa drugima.  Kao predsjednik OO SD BP dajem punu podršku Upravnom odboru FK Jedinstva i predsjedniku kluba Nerminu Bećiroviću. Sve te ljude jako dobro poznajem i nikom od njih, a naročito Nerminu Bećiroviću ne može se spočitati da nekoga mrzi, proganja ili slično zato što je taj neko Srbin, Crnogorac, Bošnjak, Musliman, Albanac ili Rom. Odnos prema klubu na čijem je čelu pokazuje i dokazuje svakog dana da je čovjek koji nije opterećen bilo čijom pripadnošću kako vjere tako i nacije, što će posvjedočiti svi oni koji su na bilo koji način dio FK Jedinstva", naveo je Ćorović.

Pozvao je sve predsjednike partija na lokalnom nivou da budu jedinstveni u osudi narušavanja mira i da zajedno utiču na ljude koji vode određene stranice na društvenim mrežama da smire tenzije.

Demokrate su u jučerašnjoj objavi negirali da je njihov funkcioner Marko Ljujić  vrijeđao gostujuću ekipu ocjenjujući.

"Niti sam vrijeđao na nacionalnoj i vjerskoj osnovi niti sam skandirao bilo kakve neprimjerene parole.Svi koji me znaju, a poznaje me dosta ljudi, znaju da nikada vjerski i nacionalno nijesam pravio razlike, a još manje učestvovao u vrijeđanju ili negiranju", kazao je Ljujić.

Komentarišući fotografiju objavljenu u medijima, navodi da je razgovarao sa domaćim igračima i upravom čiji je dugogodišnji igrač.

scr

"Marko Ljujić je porodičan čovjek koji drži do univerzalnih vrijednosti. Marko Ljujić nije i nikada neće učestvovati u vrijeđanju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Nikada!”, poručio je.

Iz lokalne uprave, na čelu sa gradonačelnikom Petrom Smolovićem se nijesu ovim povodom oglašavali. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.