Građanska inicijativa “21. maj”: Nepoznate osobe prate i prijete Filipoviću
Ljubomir Filipović

Građanska inicijativa “21. maj”: Nepoznate osobe prate i prijete Filipoviću

Građanska inicijativa “21. maj” saopštila je danas da je obavijestila potpredsjednika Vlade dr Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova mr Sergeja Sekulovića da nepoznate osobe prate i prijete Ljubomiru Filipoviću.

Filipović je kako se navodi u saopštenju GI "21.maj" i ranije registrovao taj problem ali ga nije prijavljivao policiji smatrajući da iza toga stoje velikosrpske i četničke MIM stranice kako bi ga degradirale i ismijavale, kao neistomišljenika vlasti, u javnosti.

"Međutim, problem postaje mnogo ozbiljniji tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, tokom učešća na Zagrebačkom sigurnosnom forumu. Nepoznata osoba ili više njih i na tom mjestu su ga pratile, fotografisale i objavile, u različitim vremenskim intervalima, informacije o njegovom kretanju i aktivnostima. Dodatno zabrinjavajuće je i što mu prijete, zbog čega je slučaj prijavljen i hrvatskim vlastima.

Imajući u vidu činjenicu da je Građanska inicijativa “21. maj” društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore, a Filipović njegov izvršni koordinator i eksponirani kritičar aktuelnih vlasti, cijenimo, na osnovu brojnih parametara, da ove okolnosti prevazilaze nivo privatnosti i da mogu, ukoliko već i nijesu, predstavljati određeni rizik po život, tijelo i rad Filipovića", naveli sui z GI "21.maj".

Vlada Crne Gore je kako se dodaje, pozvana da preduzme potrebne mjere i radnje kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i otklonile sumnje o postojanju bilo kojeg rizika po život, tijelo i dalji društveni angažman Filipovića.

"Građanska inicijativa “21. maj” kod Vlade se interesovala da utvrdi i provjeri kod nadležnih organa da li im je poznata informacija o eventualnom odobrenju uvođenja nadzora nad sredstvima komunikacije koje koristi Filipović, u cilju prikupljanja podataka i informacija o njemu, da li je eventualno donijeto rješenje o sprovođenju istrage, da li su određene mjere tajnog nadzora i da li nacionalna bezbjednost eventualno prikuplja podatke i informacije o njemu.

Otvoreno ukazujemo vlastima Crne Gore da trebaju unaprijediti svoju odgovornost i postupanje. Nadležni hrvatski organi su istog dana postupili po podnijetoj prijavi i već su izuzeli snimke sa određenih javnih kamera. U Crnoj Gori reakcije nadležnih u brojnim slučajevima nema ni nakon više mjeseci ili se po automatizmu, bez razumijevanja konteksta i prava, posebno međunarodnih standarda, odbacuju. 

Vlasti u Crnoj Gori imaju obavezu da spriječe kontinuirano ponavljanje kršenja ljudskih prava i da zaustave politički progon neistomišljenika", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.