Američki general: U Avganistanu moguće izbijanje građanskog rata
Ilustracija

Američki general: U Avganistanu moguće izbijanje građanskog rata

U Avganistanu će se vjerovatno dogoditi građanski rat, izjavio je načelnik Generalštaba vojske SAD Mark Mili i dodao da su uslovi takvi da je moguć ponovni uspon terorističkih grupa u zemlji. Mili je za Foks njuz rekao da je"njegovoj vojna procjena da je ima izgleda za građanski rat".

Posle najave povlačenja američke vojske iz Avganistana, talibani su brzo preuzeli kontrolu nad zemljom, izuzev provincije Pandžšir u kojoj se i dalje vode borbe, prenos "Glas amerike“.

Američki general doveo je u pitanje sposobnost talibana, koji tek treba da formiraju vladu, da upravljaju zemljom.

"Mislim da postoji velika vjerovatnoća za građanski rat, a to bi onda moglo da dovede do ponovnog konstituisanja Al Kaide ili jačanja Islamske države i drugih terorističkih grupa“, rekao je Mili.

On je procijenio da bi jačanje terorističkih grupa moglo da se desi i u narednih godinu dana.

Zapadne zemlje strahuju da bi zbog prisustva njihovih vojski u Avganistanu u proteklih 20 godina sada one mogle da budu na meti terorista.

SAD su saopštile da će i dalje motriti i, ako treba, napasti sve što procijene da je prijetnja za njihovu bezbjednost u Avganistanu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.