Dodik: Mirna razgradnja BiH treba da se desi što prije
Milorad Dodik

Dodik: Mirna razgradnja BiH treba da se desi što prije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ostaje pri tome da mirna razgradnja Bosne i Hercegovine treba da se desi što prije.

Dodik je rekao da ne vjeruje u mogućnost novog rata u BiH, dodavši da Republika Srpska "ima potencijal da odbrani svoju samostalnost od onih što nešto prijete iz Sarajeva“.

"Mi nećemo učiniti nijedan potez da destabilizujemo i dovedemo do bilo kakvog sukoba. Nikoga nećemo napadati, mi izvan entitetskih linija nećemo nikoga dirati, ako neko dođe ne prostor RS, mi ćemo se braniti i u to ne treba niko da sumnja“, kazao je srpski član Predsjedništva BiH u Garavcima, gdje je prisustvovao obilježavanju stradanja srpskog naroda od ustaša tokom Drugog svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, razlaz je jedini način za miran život na ovim prostorima.

"Da se Republika Srpska proglasi nezavisnom državom, naravno da Bošnjaci, muslimani imaju svoju državu BiH, a Hrvati da imaju Herceg Bosnu“, kazao je Dodik.

Komentarišući izjave predsjednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića da je protiv raspakivanja Dejtona i ideje o mirnoj disoluciji u BiH, jer bi to bio put nestanka RS, Dodik je kazao da Šarović ima izbor i može da "pređe u federalno Sarajevo i tamo bude građanin, za šta se i zalaže“.

"Zamislite da to kaže predsjednik partije, koja je u jednom trenutku bila pokret srpskog naroda za nezavisnost Srpske i partije koja je 1992. godine izglasala samostalnost te Republike. Sada lider te partije kaže da nije za to“, ocijenio je on.

Šarović: Izmišljajte unutrašnje i spoljne neprijatelje, umjesto da rješavate aktuelne probleme

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je da su mir i ekonomski proseritet Republike Srpske njena najbolja odbrana.

"Avantura slijepih nas sve vodi u stranputicu. Posebno ako budemo srljali, čekaće nas mnogi oni unutar i van zemlje, koji Republici Srpskoj ne žele dobro. Samo ludi i naivni ne znaju šta će nam tražiti u novom političkom dogovoru“, kazao je Šarović.

Komentarišući izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da je "Dejtonski sporazum mrtav i da je potreban novi politički dogovor za BiH“, kao i da opozicija u RS obacuje takve Dodikove ideje po nalogu centara moći sa Zapada, predsjednik SDS-a je kazao da je to "lupanje i izvrtanje činjenica i zamajavanje naroda“.

"Po starom receptu izmišljajte unutrašnje i spoljne neprijatelje, umjesto da rješavate aktuelne probleme za koje ste u dobroj mjeri sami krivi. Ili mislite da je i za to kriva opozicije u Republici Srpskoj“, kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, nikada ne treba zaboraviti da rat u BiH "može da plane zbog jedne međe ili jedne kuće“.

"I sad se našli vi, nejaki, u iznurenoj Republici Srpskoj, bez mnogo prijatelja i međunarodne podrške, da Dejton proglasite mrtvim i da tražite i pravite novi politički dogovor za BiH i to, zamislite, uz posredovanje, ni manje ni više, nego turskog predsjednika (Redžepa Tajipa) Erdogana“, istakao je Šarović.

Dodao je da je njegov jedini komentar da je sve to nenormalno. Šarović je dalje rekao da je za mir u BiH, pretočen u Dejtonski mirovni sporazum, živote dalo više od 24 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.

"Uz ogromne napore i uticaj najvećih svjetskih sila i autoriteta, teškom mukom došli smo do takvog mirovnog sporazuma. Zato čuvajmo, ne rasturajmo i ne urušavajmo ono što kao Republiku Srpsku imamo“, istakao je predsjednik SDS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.