Haos na državnoj televiziji Slovenije: Antivakseri upali u studio, zahtijevaju da se čuje njihov stav
Foto: Screenshot

Haos na državnoj televiziji Slovenije: Antivakseri upali u studio, zahtijevaju da se čuje njihov stav

U zgradi RTV Slovenija sinoć se dogodio incident kada su demonstranti koji se protive vakcinaciji upali su u studio Informativnog programa. Policija je intervenisala i iz zgrade izbacila dvadesetak demonstranata.

Incident se dogodio u 20.30, kada su demonstranti – koji su četiri mjeseca ispred zgrade Televizije – zahtijevali da u programu iznesu svoju istinu o koronavirusu, upali u studio Informativnog programa.

Intervenisala je policija i iz zgrade je izbacila dvadesetak demonstranata koji nisu nosili maske.

"Današnjim nasilnim upadom u prostorije Televizije Slovenija, demonstranti su grubo zloupotrijebili pravo na mirni protest. Očekujemo odlučnu akciju nadležnih institucija. Nakon višemjesečnog uznemiravanja fizički upad i napad na RTV Slovenija nisu samo napad na našu instituciju, već i na slobodan i nezavisan novinarski rad, što je jedan od temeljnih postulata demokratije", ističe se u saopštenju RTV Slovenije.

"Svako demokratsko društvo mora da ima nultu toleranciju prema ovakvim incidentima. Poštujemo slobodu govora i zahtijevamo da svi poštuju našu dužnost prema profesionalnom radu, osnovne civilizacijske norme i osnovno pravo naših zaposlenih na lično dostojanstvo, integritet i bezbjednost", dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor RTV Slovenija istakao je da je ovo težak napad na tu medijsku kuću.

"To je težak napad na našu kuću i javne medije, koji najoštrije osuđujemo. Uloženo je mnogo napora da se ova situacija popravi za četiri mjeseca. Problemi su prilično značajni... Odmah ćemo pojačati bezbjednost kuće kako do sličnih incidenata ne bi došlo. Do danas su protesti bili relativno mirni, iako vrlo ometajući, posebno za novinare u informativnoj emisiji TV Slovenija na prvom spratu. Nadam se da će vlasti više pažnje posvetiti ovom problemu, posebno nakon današnjeg događaja. Na sreću, povrijeđenih nije bilo", izjavio je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Vatmu. 

Glavna urednica Informativnog programa TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič poručila je da od maja upozoravaju na stanje ispred zgrade televizije i da demonstranti uznemiravaju zaposlene i goste programa.

"Već smo poslali nekoliko prijava policiji. Nadam se da je ovo otrežnjujuće za sve i da će nas zaštititi. Ovo je nedopustiv napad na medije, novinarstvo i demokratiju", naglasila je Manica Janežič Ambrožič.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.