Inspekcija naložila povraćaj potrošaču novca kojim je platio pantalone u
Uprava za inspekcijske poslove

"Riješen slučaj obmanjujuće poslovne prakse"

Inspekcija naložila povraćaj potrošaču novca kojim je platio pantalone u "Zari"

Tržišna inspekcija donijela je rješenje o zabrani poslovne prakse koja se smatra nepoštenom, kojim se podgoričkom preduzeću Inditex Montenegro naređuje raskid ugovora sa potrošačem i povraćaj iznosa plaćenog za proizvod kupljen u Zari, njegovom maloprodajnom objektu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je, postupajući po prijavi potrošača, Tržišna inspekcija utvrdila da se u slučaju maloprodajnog objekta Zara radi o povredi prava potrošača primjenom nepoštene poslovne prakse.

"Prema rješenju inspektora, prvom te vrste u Crnoj Gori, opredjeljujući faktor potrošača za odluku o kupovini, koja u suprotnom ne bi bila donijeta, bila je mogućnost zamjene kupljenog artikla, odnosno pantalona, što je u skladu sa pravilnikom ovog preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Kako bi iskoristio navedenu povoljnost trgovca, potrošač je podnio inicijativu za zamjenu kupljenog artikla za isti po identičnoj cijeni, a u daljem postupku podnio prigovor i kupovinu dokazao slikanim fiskalnim računom koji je stavio na uvid trgovcu.

"Trgovac je ovakav zahtjev za zamjenu proizvoda ili povraćaj novca odbio obrazloženjem da potrošač nije dostavio originalni fiskalni račun“, naveli su iz Uprave.

Da je takva odluka objekta Zara u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača govori činjenica da se, kako su kazali, kupovina, osim putem računa o kupljenom proizvodu, može jasno utvrditi i drugom odgovarajućom dokumentacijom, odnosno na osnovu ugovora o prodaji, garantnog lista ili na drugi odgovarajući način (izvodom iz fiskalne kase, poslovne i druge odgovarajuće dokumentacije) kako je to i propisano članom 25 stav 2 Zakona o zaštiti potrošača.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.