BP: Pod okriljem mraka privođeni i hapšeni muslimani, pitali ih hoće li ići na Cetinje

Građani uznemireni zbog, kako kažu, progona i zastrašivanja

BP: Pod okriljem mraka privođeni i hapšeni muslimani, pitali ih hoće li ići na Cetinje

Policija u Bijelom Polju je sinoć privela i pozvala više osoba, na informativni razgovor. Kako nezvanično saznajemo, saslušano je više od 50 osoba. Policija je ispitivala ova lica da li će ići na Cetinje, gdje je za sjutra planirano ustoličenje mitropolita Joanikija, što je prilično apsurdno budući da je većina privedenih muslimanske vjeroispovijesti.

Policija u Bijelom Polju je sinoć stvorila atmosferu tzv "kristalne noći". Hapšeni su i privođeni ljudi, očigledno na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Pretežno su privođeni građani bošnjačke nacionalnosti a atmosfera je nažalost podsjetila na Hitlerov progon Jevreja i na slične događaje u BIH prije genocida u Srebrenici -  komentarišu uznemireni građani pitajući jesu li to pripreme za neku novu deportaciju, Srebrenicu.

Policija je, idući od vrata do vrata privodila  i pozivala na informativne razgovore  građane među kojima su i studenti i đaci. 

Pitali su ih da li će ići na Cetinje, što je apsurdno jer što bi muslimani i Bošnjaci iz Bijelog Polja išli na Cetinje? - pitaju konstatujući da se iza ove akcije policije očigledno krije pokušaj zastrašivanja lica određenih vjerskih, nacionalnih i političkih pripadnosti, maltretiranje i njih i njihovih porodica.

Pitaju da li se ova akcija sprovodila po naređenju načelnika CB Bijelo Polje Radovana Tončića ili su instrukcije dobili sa viših adresa i da li je odobrio ovakav tretman svojih sugrađana zbog kojeg su iznenađeni u uznemireni, budući da je šef bjelopoljske policije prepoznat kao profesionalac koji svoj posao obavlja bez ijedne mrlje uz uvažavanje svih.

Progoni na vjerskoj, nacionalnoj i političkoj osnovi se ne smiju dešavati više nikada i nikom - poručuju u izjavi i poručuju da će povodom ovog izuzetno uznemirujućeg dogođaja za muslimane i Bošnjake angažovati advokate i da će o svemu obavijesti međunarodne ambasade, prije svega Ambasadu SAD, Velike Britanije, Njemačke i Turske.

"Nećemo dozvoliti nikom, pa ni pojedinim pripadnicima bjelopoljske policije koji, očigledno zloupotrebljavajući službeni položaj i tako čineći krivično djelo uz moguće neke lične razloge i motive, da maltretiraju građane na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi pod nekim lažnim izgovorima, hoćete li ići na Cetinje? Zar slobodan građanin ne može poći na Cetinje, Podgoricu, ili bilo koji drugi crnogorski grad a da zbog toga policija i to noću, ne dolazi od vrata do vrata, zvoni, lupa i uznemirava porodice. Čak su privodili studente, đake koji su u izolaciji zbog koronavirusa", kažu naši sagovornici.

 

2412508668639890642369051431186176099722188n

Licima koja nisu pronađena uručeni pozivi na razgovor od strane policije

Kako građanski orjentisani nećemo dozvoliti da pojedini ekstremi zloupotrebaljavaju službu i policiju koji i mi plaćamo plaćajući poreze i  maltretiraju naše komšije i sugrađane, bilo to Bošnjaci, Crnogorci ili Srbi. Ko razumije shvatiće - poručuju.

Policija se nije ovim povodom oglašavala.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.