Raspisana crvena potjernica za Jovanom Vukotićem
Jovan Vukotić

Raspisana crvena potjernica za Jovanom Vukotićem

Za Jovanom Vukotićem (41) iz Kotora, vođom škaljarskog klana, raspisana je međunarodna potjernica zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i podstrekavao na ubistva, potvrđeno je Pobjedi.

U skladu sa članom 511, stav 3 Zakonika o krivičnom postupku, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici i Rješenja Osnovnog suda u Kotoru, izdalo saglasnosti za raspisivanje međunarodne potjernice za Jovanom Vukotićem iz Kotora.

Prije deset dana policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pretresla objekte u vlasništvu Vukotića u Podgorici, Kotoru i na Cetinju. Tada su operativno došli do saznanja da je dvije sedmice ranije on napuštio Crnu Goru,piše Pobjeda.

Istražitelji su tada imali saznanja da je Vukotić bio u kontaktu sa članovima kriminalne grupe koja je planirala ubistva srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Zbog planiranja ubistva Belivuka i Miljkovića, Specijalno državno tužilaštvo početkom jula podiglo je optužnicu protiv Janka Vukadinovića, Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčila Milića (40) i Dušana Ivanovića (41).

Osoba sa kodnim imenom Kamenko Kuč u ovom predmetu dobila je status zaštićenog svjedoka.

Vukadinović se tereti da je zajedno sa NN osobom krajem 2019. godine formirao kriminalnu organizaciju radi vršenja teških krivičnih djela.

Prema navodima optužnice Jovanović i zaštićeni svjedok Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića, 22. januara u Tivtu, pokušali da ubiju Belivuka i Miljkovića.

Oni su dan prije planiranog ubistva došli u štek stan u Tivtu koji je za njih prethodno obezbijedio optuženi Stanišić. U tom stanu su ih čekala i dva pištolja – ,,glok 26“ i ,,valter“ sa municijom.

Kako bi provjerio ispravnost oružja, Kamenko Kuč je otišao u nenaseljeni dio Tivta, gdje je iz „gloka“ ispalio najmanje tri metka, a nakon toga se vratio u štek stan gdje je uz pomoć Jovanovića sa oružja i metaka uklonio sve svoje tragove.

Istog dana su od Vukadinovića dobili informaciju da će Belivuk i Miljković u 10 sati narednog dana biti na tivatskom aerodromu, te instrukciju da na njih pucaju dok budu čekali u redu za čekiranje karata.

Kamenko Kuč i Jovanović su na automobil ,,opel Zafira“ nakačili lažne tabilice i narednog dana, rano ujutro, uputili se prema zgradi tivatskog aerodroma, gdje ih je policija uhapsila.

Zaštićeni svjedok krajem januara je u Specijalnom tužilaštvu ispričao da je prema prvobitnom planu grupe Janka Vukadinovića planirano ubistvo Kotoranina Slobodana Kašćelana, dok o likvidaciji srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije bilo pomena.

Kašćelanovo ubistvo bilo je planirano za 22. januar, kada je trebao da dođe u podgorički Viši sud gdje mu je bilo zakazano suđenje.

Kako je suđenje odgođeno, Vukadinovićeva grupa je promijenila plan i fokusirala se na organizaciju ubistva Belivuka i Miljkovića koji su 22. januara trebali da polete za Beograd.

Istražitelji su prikupili dokaze da je neposrednim izvršiocima likvidacije Kašćelana trebalo da bude isplaćeno 500.000 eura, dok su za zločin u Tivtu trebali da budu isplaćeni sa 700.000 i 1.300.000 eura.

Belivuk i Miljković su 30. januara ujutro napustili Crnu Goru, a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je sprovela direktno na saslušanje.

Tamošnje vlasti zanimalo je što su ova dva bezbjednosno interesantna lica radila u Crnoj Gori i sa kim su se sastajala.

Belivuk i Miljković su pušteni na slobodu a nekoliko dana kasnije, 4. februara, uhapšeni su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih djela, skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe ,,Principi“. Pored njih, tada je uhapšeno još 20-ak pripadnika grupe, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.