Pejović: Građani da ispoštuju blagoslov crkve, u nedjelju svi da ostanu u svojim gradovima

"Živjeće se i nakon 5. septembra"

Pejović: Građani da ispoštuju blagoslov crkve, u nedjelju svi da ostanu u svojim gradovima

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) ostaje pri stavu da se ustoličenje mitropolita Joanikija održi 5. septembra na Cetinju, kazao je agenciji Mediabiro protojerej Nikola Pejović i pozvao sve građane da toga dana ispoštuju blagoslov crkve i ostanu u svojim gradovima.

Ustoličenje, kaže, pretpostavlja dva događaja koji će biti organizovani za vikend.

„Naša prvobitna namjera i plan koji je bio još dok nije bilo ovakve društveno političke i situacije sa koronom je veliki crkvenonarodni sabor ali sve se to korigovalo i prilagodilo trenutku. U subotu je zakazan svečani doček patrijarha srpskog Porfirija koji će služiti večernju službu nakon koje će se sa mitropolitom Joanikijem obratiti vjernom narodu“, kazao je on.

Nakon toga, slijedi kulturno umjetnički program.

Događaj je, kaže, izmješten ispred hrama, po preporuci Instituta za javno zdravlje, kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze koronavirusom.

IspredHramaHristovogVaskrsenja1

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja

„Ono što je obaveza svih gostujućih episkopa i sveštenika, kao i volontera i svih koji budu učestvovali u organizaciji je posjedovanje digitalnog sertifikata. Ono što je preporuka i IJZ, biće postavljeni i punktovi pri ulasku u portu tako da unutra neće moći da uđe niko bez sertifikata“, kaže Pejović.

On je pozvao sve ljude da ozbiljno shvate zdravstvenu situaciju i da slijede primjer crkve jer „živjeće se i nakon 5. septembra", a najbitnije je zdravlje građana.

Protojerej Pejović zaključuje da će ustoličenje mitropolita crnogorsko - primorskog Joanikija biti obavljeno pod svodovima cetinjskog manastira gdje će biti prisutan patrijarh srpske crkve Porfirije, domaći i gostujući episkopi sa svojom pratnjom, dio sveštenstva i po nekoliko predstavnika crkenih opština iz svih gradova Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.